Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenske längdskidsikonen Daniel Richardsson berätta om sitt nya uppdrag. Foto: Bildbyrån

Dubble OS-mästaren i längdåkning blir tränare i skidskyttelandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Den dubble OS-mästaren i längdåkning, Daniel Richardsson, blir tränare för juniorlandslaget i skidskytte. Han handplockades av Rikard Grip.

– Jag blev positivt överraskad och det blir en utmaning för mig, säger 41-åringen till SVT Sport.

Richardsson värvas av skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip som var förbundskapten för längdlandslaget mellan 2010 och 2019, en period där Richardsson vann sina bägge OS-guld i stafett.

– Jag ska vara behjälplig i träningen tillsammans med Emelie Wahlheim för de 15 bästa juniorerna som finns i landet, förklarar Richardsson upplägget.

Är det skidåkningen då eller är det skytte också?

– I första hand är det skidåkningen och den fysiska biten eftersom jag inte är så bevandrad i själva skyttet utan det sköter Emelie mer. Sedan är tanken att jag ska vara behjälplig i skyttedelen under tidens gång och jag vill lära mig den biten, säger Richardsson som inte har någon tidigare erfarenhet av skidskytte mer än det som skett med parasportaren Zebastian Modin. Fast det har varit en annan typ av skidskytte.

”Inte haft några diskussioner med längdlandslaget”

Längdlandslaget har inte visat intresse för dina tjänster?

–  Nej, jag har faktiskt inte haft någon dialog med dem och inte tänkt på den biten. Det är några år sedan jag slutade och klev ganska tidigt in på parasporten, säger Richardsson som håller OS-guldet i stafett 2010 i Vancouver högst i karriären.

– Det var länge sedan vi vann och det blev ett genombrott för både mig själv och laget. Det tog lite fart där med några fina år, säger Richardsson.

Hur blir samarbetet med Zebastian Modin framöver?

– Vi pratar om hur det ska bli nästa säsong men inget är klart. Jag tittar på jobb i övrigt också eftersom skidskyttet inte är på heltid.

Meriter Daniel Richardsson, 41:

OS-guld i stafett 4x10 km i Vancouver 2010 och Sotji 2014

OS-brons 15 km klassiskt 2014

VM-silver i stafett 4x10 km 2011, 2013 och 2015

VM-brons i stafett 4x10 km 2017

Tre individuella segrar i världscupen.

Den senaste svensk som vann Holmenkollens femmil, 2014

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.