Anna Dyvik tycker att hon har presterat bättre än Charlotte Kalla den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Dyvik kritisk till landslagets uttagningsprocess

Uppdaterad
Publicerad

Anna Dyvik, 26, kritiserar uttagningsprocessen till VM.

Hon anser även att hon har presterat bättre än Charlotte Kalla flera gånger under säsongen.

– Men de verkar tro mer på henne än mig, säger Dyvik till SVT Sport.

I dag togs skidtruppen till VM ut. Anna Dyvik visste sedan tidigare att hon skulle petas, hon är reserv på hemmaplan.

Hon tycker att samtliga åtta som togs ut förtjänar en plats, men tycker ändå att hon ska vara en av åkarna som tävlar i VM.

– Jag tycker att jag har presterat väldigt bra på sprint och distans i år. Så jag tycker väl att jag hade kunnat få köra sprinten eller någon distans. Jag tror att jag kunde ha gjort det bra. När min rygg har varit bra har jag presterat bra, säger Dyvik.

”Hade kunnat göra det riktigt bra”

I en intervju med Aftonbladet jämför du dig med Charlotte Kalla. Är det henne du ska gå före?

– Nej, det är väl kul för henne att hon får åka. Jag vet inte, hon har också haft ryggproblem. Vi har väl haft liknande problem under vintern. Jag tycker att jag har presterat bättre än henne flera gånger. Efter Lahtis var det många som kom från touren och var slitna och tröttna. Jag tror att jag hade kunnat göra det riktigt bra på en distans.

Dyvik har en 13:e plats som bäst den här säsongen.

Kalla slutade sjua i Lahtis. Ska den inte räknas?

– Haha. Det är klart att den ska räknas.

Varför väljer de Kalla före dig?

– Jag vet inte. De tror väl mer på henne. De två tränarna – Ingesson (Magnus) och Thomson (Stefan) – som har varit ansvariga för uttagningen är hennes individuella tränare.

Handlar det om favorisering?

– Det vill jag inte svara på. Men de verkar tro mer på henne än mig.

”Handlar om självrespekt”

Känner du dig sviken?

– Jag har känt ganska mycket under säsongen att uttagningsprocessen har varit förvirrande och oklar.

Det hör inte till vanligheten att svenska skidåkare väljer att vara så här öppna i media. Varför väljer du att vara det?

– Jag känner att det handlar om självrespekt, att jag vill stå upp för mig själv. Jag tycker inte att vissa saker har gått rätt till och därför är det viktigt för mig, säger Dyvik och fortsätter:

– Jag köper att jag inte är uttagen till VM. Det är tajt om platserna och det är många duktiga tjejer. Det är mest den här uttagningsprocessen som jag känner att jag vill kritisera – och VM är viktigt för mig. Jag tycker att jag har presterat bra och verkligen slitit och kämpat för att ta mig dit. Så, det är klart att jag är besviken.

Dyvik vann sprinten i SM före Johanna Hagström, som är uttagen till VM.

– Jag unnar henne den platsen. Jag är kanske inte den som är åkstarkast varje gång, men jag är alltid duktig på det taktiska. Jag är duktig på att göra snabba och bra avslutningar – och det krävs på VM-banan.

Inte bitter – men besviken

Vilken distans tycker du att du borde fått köra i VM?

– Det vill jag inte svara på.

Du vill inte göra det?

– Nej, men jag tycker att jag skulle ha platsat på flera. Jag hade också kunnat se mig själv göra en bra stafettsträcka.

– Men jag är verkligen inte bitter. Jag är inte långsint av mig, men det är klart att jag är besviken. Jag unnar alla tjejer platserna, men jag hade gärna varit där.

Landslagschefen Anders Byström säger så här till Expressen om kritiken:

– Vi gick ut tidigt med att det var efter Falun vi skulle ta ut stora delar av truppen. Den kommunikationen har funnits där. Uttagningsprocesser är dock svåras. Det är alltid folk som är besvikna. Jag förstår det och jag förstår att man vill ha mer kommunikation, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.