Foto: TT

Ebba Andersson: ”Är ödmjuk inför uppgiften”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en säsong som gett två VM-medaljer och en historisk pallplats i den totala världscupen väntar på lördag säsongens tuffaste lopp för Ebba Andersson.

54 km i kuperad terräng när långloppscupen stannar till i Vålådalen.

– När man väl ställer sig på startlinjen så vill man ju prestera så bra som man bara kan oavsett vad det är för tävling. Men jag är ödmjuk inför uppgiften, det ska jag absolut vara ärlig och säga, säger Ebba Andersson på en presskonferens.

Har du satt upp någon personlig målsättning?

– Den personliga målsättningen är att klara av den här utmaningen på ett så bra sätt som möjligt. Jag är inte van vid att åka fem mil, det är ju tre mil vi åker som längst i världscupcirkusen. Att få till ett bra lopp och stå distansen ut, säger hon.

– Det är ändå något speciellt de där sista milen. Att klara av att stå distansen ut tror jag blir min stora utmaning kontra de riktigt etablerade långloppsåkarna.

”Ingen skillnad från vad jag gör normalt”

Förutom den för henne ovanligt långa distansen måste också åkarna ha på sig en ryggsäck, packad med extrakläder.

– Jag tänker att det kommer att bli en utmaning oavsett. Det är som lika för alla så det är bara att trä på sig den och sen försöka få till så bra skidåkning som möjligt. Att kunna ta sig så fort som möjligt från start till mål är ingen skillnad från vad jag gör normalt sett.

För första gången någonsin i långloppscupen avgörs två lopp på två dagar i rad. För de flesta åkare väntar 64 kilometer på Tåssåsen redan söndag morgon.

Ebba Andersson avstår att dubblera. Hon ska ju ändå tävla nästa helg igen.

SE MER: Ebbas hälsning till ”Billan” efter historiska pallplatsen (14 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.