Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ebba Andersson vill hävda sig även i sprint: ”Slår två flugor i en smäll” Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Ebba Andersson vill hävda sig även i sprint: ”Slår två flugor i en smäll”

Uppdaterad
Publicerad

När Ebba Andersson blickar mot VM är det framför allt ett ord som dyker upp i hennes tankar: Revansch. För att lyckas fokuserar 22-åringen nu på att utveckla sina sprintegenskaper – och hon hoppas få köra fler sprintlopp i vinter.
– Och skulle jag göra det då vill jag ju känna att jag håller så pass hög nivå att jag har något där att göra, säger hon till SVT Sport.

Ebba Andersson fick en tuff start på förra säsongen. En vecka innan den nationella premiären i Gällivare halkade hon under en löprunda och skadade höger knä. Skadan höll henne borta från tävling under en dryg månad – men den påverkade henne också på längre sikt.

Stort fokus in mot VM i tyska Oberstdorf i slutet på februari blir därför att ta vid där hon var innan knäskadan.

”Knäskadan hämmade lite grann”

– Jag kände verkligen att jag hade tagit kliv på just den biten när det kommer till de kvaliteter som krävs i sprint. Men knäskadan påverkade inte åt det positiva hållet, den hämmade lite grann den utveckling som jag känner att jag faktiskt hade tagit på träning, berättar Andersson när SVT Sport träffar henne i Sollefteå.

Förra säsongen ställde Andersson upp i fyra världscupsprintar, två under Tour de Ski och två under den svensknorska touren. Hon tog sig vidare tre gåner.

Är du sugen på fler sprintar utanför tourerna?

– Ja, absolut. Och skulle jag göra det då vill jag ju känna att jag håller så pass hög nivå att jag har något där att göra. Det är ju också en förutsättning med tanke på hur starkt damlag vi för tillfället har, framför allt när det kommer till sprintåkningen, säger Andersson och fortsätter:

– Jag vill ju klara av att hävda mig mer på sprint.

”Man slår två flugor i en smäll”

Om du utvecklar dina sprintegenskaper så gynnar det dig i distans också?

– Ja, men det är lite så jag resonerar. Och då känner jag lite grann att man slår två flugor i en smäll. Om man tänker på hur distansloppen körs i dag så gäller det att man har de kvaliteterna och klarar av att prestera på en hög nivå när det kommer till att växla tempo och spurta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer