Ebba jagar formen efter trevande inledning

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har inte landat någon individuell pallplats under säsongsinledningen.

Nu är hon på jakt efter formen – som hon hoppas finna på Tour de Ski.

– Att resultaten inte har varit som under tidigare säsongsinledningar har så klart varit småfrustrerande, säger hon till SVT Sport.

Längdstjärnan Ebba Andersson har många blickar riktade mot sig. 24-åringen är ett av de stora medaljhoppen vid Peking-OS nästa år, men hittills har hon inte fått det att stämma. Andersson har individuellt inte varit på pallen i årets världscup.

Under den här säsongen menar hon själv att hon hittills tävlat med en grundform snarare än toppform.

Tour de Ski

–  Det har helg för helg känts bättre och bättre. Och det är något jag hoppas ska fortsätta på touren (Tour de Ski). Att resultaten inte har varit som under tidigare säsongsinledningar har så klart varit småfrustrerande men samtidigt så har jag tålamod och ser det som en process. Om jag tänker tillbaka till helgerna i Davos så började jag känna att jag är mycket närmare den formen jag ska vara i, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

”Förväntat mig lite mer”

Planen är annars tydlig: toppformen ska komma under OS.

– Samtidigt hade jag resultatmässigt förväntat mig lite mer. Men så fungerar idrott, det går inte alltid exakt som man vill. Därför ska jag fortsatt ha tålamod och lita på det arbete som jag gjort.

Förberedelserna den här säsongen har varit något annorlunda gentemot tidigare då hon haft betydligt fler dagar på hög höjd än tidigare.

– Och det är också en fråga hur det slår ut formmässigt. Men jag har fortsatt en tro på det med tanke på det år som väntar på hög höjd.

”Sista växeln som jag känner att jag saknat”

Nästa steg är Tour de Ski, som inleds den 28 december, bestående av sex deltävlingar.

– Jag ser det som en del i förberedelserna mot OS. Det är många race man får köra och det är ett tävlingsprogram som är lite justerat för att det ska finnas möjlighet att köra även ett OS-år då det inte är alltför många tävlingar.

Förväntningarna är att hon formmässigt ska hitta mycket närmare toppen.

– Och att klara av att lägga till ytterligare en växel, den här sista växeln som jag känner att jag saknat.

I fjol blev hon trea i touren och vann den prestigefyllda sista etappen. Om hon kan återupprepa den sistnämnda bedriften?

– Absolut har jag tro på det. Då gäller det att jag får till åkningen och har en god form. Många har samma sug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet