De rutinerade åkarna Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson saknas bland de uttagna. Foto: Bildbyrån

Fler längdskidåkare uttagna till OS

Uppdaterad
Publicerad

Två knappa månader kvar till OS i Peking 2022 och nu har Sveriges olympiska kommitté (SOK) presenterat nya namn till mästerskapet.

De rutinerade åkarna Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla saknas bland de uttagna.

– Maja (Dahlqvist, som är uttagen) har seglat upp som favorit inför OS, säger längdlandslagets chef Anders Byström.

I maj togs de sex första namnen ut till de olympiska spelen som går av stapeln i februari nästa år. Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson. Anmärkningsvärt är att Svahn kommer att missa mästerskapet på grund av skada.

Och nu har SOK tagit ut fler åkare till OS.

OS i Peking 2022

Rutinerade Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla har ännu inte fått en plats. Anna Dyvik och Johanna Hagström finns inte heller med.

Kalla behöver prestera på Tour de Ski

Alla fyra deltar i Tour de Ski runt årsskiftet.

– Kalla har förmåga vara bäst när det gäller. Vi vet att hon kan toppa formen men sedan vill hon själv ha svar på att hon är där hon vill vara. Hon vill och behöver prestera, säger Byström.

Vad behöver hon prestera på Tour de Ski för att bli uttagen?

– Vi har inte sagt att du måste bli topp sex eller så utan mer att hon får känna att hon är på den nivån som vi vet att hon kan vara på. Då har hon möjlighet att ta sig till OS.

Maja Dahlqvist är en av de uttagna. 27-åringen har stått för en imponerande säsongsinledning där hon har fyra raka världscupsegrar i sprint. Dessutom segrade hon, tillsammans med Sundling, i Dresdens sprintstafett så sent som i söndags.

Succén ger OS-plats

Utöver Dahlqvist är även Moa Olsson, Emma Ribom, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa uttagna.

– Jag är väldigt belåten med truppen som den ser ut. Vi har en väldigt stark konkurrenssituation, särskilt på damsidan. Där kommer vi att göra ytterligare uttagningar i januari, säger längdslandslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

– Vi har ett extremt damlag och det är inte lätt att ta sig in i den gruppen, säger Byström.

13 längdåkare är alltså klara för OS och totalt finns möjligheten att ta ut åtta damer och åtta herrar.

– Det är inte säkert att vi utnyttjar alla åtta platser för båda könen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo på dagens presskonferens.

KLIPP: Vem är Charlotte Kalla? (21 december 2021)

Alla tisdagens OS-uttagna

Längdskidor: Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa.

Skidskytte: Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg, Peppe Femling, Jesper Nelin.

Alpint: Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren.

Puckelpist: Walter Wallberg, Albin Holmgren.

Skicross: Alexandra Edebo.

Backhoppning: Frida Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet