Foto: Bildbyrån

Därför firar skidstjärnorna jul i Davos

Uppdaterad
Publicerad

En jul med familjen i Sverige?
Inte för Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla.
Skidstjärnorna firar en syrefattig jul i Davos – en del av förberedelserna inför Tour de Ski och OS i Peking.
– Höghöjdssatsningen går ut på att ofarliggöra den höga höjden, säger landslagschefen Anders Byström.

OS-tävlingarna i längd avgörs i Zhangjiakou, 18 mil norr om Peking, på 1 700 meters höjd. Det är nära Internationella skidförbundets maxgräns för tävlingar på 1 800 meter.

Därför har sommaren och hösten till stor del handlat om höghöjdsträning för svenska skidlandslaget.

Anders Byström berättar hur kroppen reagerar på hög höjd:

– Man måste andas mer för att få in syre. Till och med de vältränade känner att det är jobbigare att gå upp för en trappa på hotellet. Dessutom sover man sämre, man behöver mer vätska och kosten blir extra viktig. Jag upplevde själv att vilopulsen blev högre och sömnen sämre.

Skrämmer många

Hög höjd skrämmer många framför allt yngre skidåkare som känner osäkerhet och ibland oro över att behöva tävla på hög höjd.

Anders Byström berättar att varje 100 meter över 1 000 meter känns i kroppen och passerar man 1 500 meter över havet märks det extra tydligt.

– Förutom Charlotte (Kalla) är det relativt ung grupp som inte har så jättemycket vana av höjd. Det viktiga har varit att göra åkarna trygga så att de vet hur lång tid det tar för varje person att acklimatisera sig på hög höjd, säger landslagstränaren Stefan Thomson.

Trygga åkare

Världscupledaren Maja Dahlqvist, som inför den här säsongen inte alls hade någon erfarenhet av anpassning till hög höjd, skulle nu ha kunnat signalera oro, men säger lugnt:

– Jag brukar tänka att jag är höjdpositiv, så jag hoppas det håller i sig över OS också. Men vi kommer att vara på höjd innan OS och acklimatiseras och så där. Så jag tror inte att det ska vara några problem, säger hon.

I mars 2021, i samband med Svenska cupen i Falun, var det med tydlig respekt och skräckblandad förtjusning som Karlsson kommenterade höghöjdssatsningen:

– Jag har inte mycket erfarenhet av hög höjd, därför känns detta något speciellt. Visst, det är en risk att vara mycket på hög höjd eftersom det belastar mer på kroppen. Men någon gång måste jag göra det och jag tror det är bra för mig att börja det arbetet nu med tanke på vad som väntar på OS.

I faktarutan nedan redogörs för hur åkarna gör inför och i samband med den individuella höghöjdsträningen och resandet under julperioden.

MER LÄNGDSKIDOR: Maja Dahlqvist – ”Vore konstigt om man inte var favorit” (22 december 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist leder sprintcupen. Foto: Bildbyrån

• Maja Dahlqvist, Marcus Grate och Moa Lundgren stannade kvar några extra dagar i Davos innan de åkte till sprinttävlingarna i Dresden. Därefter åkte Dahlqvist och Grate till Sverige.

• Under den gångna helgen anslöt Charlotte Kalla – som ännu inte är OS-klar – från Sundsvall till Davos för att förbereda sig inför Touren.

• Moa Lundgren återvände till Davos efter Dresden där Frida Karlsson och Ebba Andersson varit kvar i en vecka. De tre firar jul i Davos tillsammans med Charlotte Kalla.

• Noterbart är att inga svenska herrar, som ska åka Tour de Ski, laddar på hög höjd.

– Delvis är det ett personligt val och delvis har det med ekonomi att göra, säger Anders Byström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.