Foto: Bildbyrån

Efter superloppet – Poromaa tror på topplacering på femmilen

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa tog sin första pallplats i världscupen förra helgen.

I dag gör han sin första femmil i Holmenkollen och tror på ett nytt superlopp.

– Jag känner att jag har en ny nivå nu, säger 21-åringen till SVT Sport.

William Poromaa har kallats “frälsaren från Fränsta” och pekats ut som den som ska rädda svensk herrskidåkning. I Lahtis förra helgen tog han sin första pallplats i världscupen när han kom trea i 15-kilometersloppet.

I dag står han på startlinjen i Holmenkollens femmil, för första gången i livet. Han är medveten om att förväntningarna har höjts på honom efter de senaste resultaten.

– Det är klart att det blir så, men jag känner själv att jag är där uppe och kan göra det, det är bara att försöka tackla det, jag har haft press tidigare och det är inget som ska påverka negativt, säger Poromaa till SVT Sport.

”Det talar för att man har bra chans”

Förutom succén i Lahtis tog han tre topp tio-placeringar på OS, vilket vittnar om en kropp i utmärkt slag.

– Jag hoppas att formen ska hålla i sig och att vi är där uppe och tampas om det.

– Jag känner att jag har en ny nivå nu, det kände jag redan inför säsongen, men då kunde jag inte visa det, jag var sjuk och allting strulade, säger han.

Daniel Richardsson vann Holmenkollens femmil 2014 efter att ha stakat ifrån Martin Johnsrud Sundby på de flacka partierna innan upploppet. Det var senaste gången som en svensk herråkare klev upp på pallen i det klassiska loppet.

Kan det vara dags nu igen?

– Ja det hoppas jag, jag ska göra det jag kan, det är ett bra läge, lite norrmän som är borta och ryssar, det talar för att man har bra chans.

Femmilen startar klockan 12:00 och går i klassisk stil i masstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.