Foto: Bildbyrån

Experterna om Karlssons debut: ”Ett styrkebesked”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson blev sjua i sin första världscup. SVT:s experter Johanna Ojala och Anders Blomquist tycker att debuten är stark – även om Karlsson åkte på en höjdsmäll.
– Det man ser inledningsvis, det är attack, säger Ojala.

Frida Karlsson var besviken på sig själv, efter att ha tappat mycket de två sista kilometerna.

SVT:s expert Johanna Ojala påpekar också att den höga höjden ställde till det för debutanten.

– Hon var inne på det själv, hade hon varit på lågland hade hon fixat det. Men på hög höjd, när syran kommer kan man inte riktigt göra sig av med den, säger hon.

– Men hennes åkning, det man ser inledningsvis, det är attack, hon åker tekniskt bra. Men på slutet när man ser att hon är riktigt trött börjar hon skarvskejta, de som var riktigt pigga bara sprang på och matade. Dock väl genomfört, hon har lärt sig enormt mycket idag.

Hyllar talangen

Även Anders Blomquist är inne på att Karlsson lärt sig mycket av dagen.

– Det är lite för hård öppning, hon tålde inte den. Men det här har hon lärt sig väldigt mycket av, dels att tävla mot seniorer men också att tävla på hög höjd. På hög höjd är det en svårare balans, säger Anders Blomquist.

De båda hyllar 19-åringen.

– Det hon genomför idag är väldigt, väldigt bra. Jag skulle ändå hålla henne. efter Charlotte och Ebba, som nummer tre som distansessen i landslaget, säger Ojala.

– Det är ett riktigt styrkebesked, säger Blomquist.

”Med och åker om pallen”

Nu vill Ojala att Karlsson ska få åka skiathlon på VM, som går på lördagen.

– Det som sker där är att det är ett samlat fält, vilket gör att man inte förivrar sig som man kan göra i en individuell start. Hon skulle få en fin öppning på VM då, säger hon.

– Vi har inte bara jämfört henne med Johaug utan även med Ebba Andersson. De gör en liknande resa och när Ebba klev in hamnade hon på 17:e och 20:e plats som bäst och tog ett silver på stafetten. Vi ska ha sansen i oss att inte förvänta oss stordåd av en som gör debut i VM som junipr, är hon topp 15 så är det kanonbra åkt av henne. Jag tror vi kommer se mycket av henne för hon är en extremt bra distansåkare, säger Ojala.

Tränaren Johan Granath valde att ta fram det positiva.

– Jag tycker Frida gör det väldigt bra idag. Hon är med och präglar loppet. Åker kanske något för fort i början. Men marginalerna blir lite mindre här uppe på höjderna, säger han till SVT.

– Hon är med och åker om pallen, eller egentligen om vinsten i sju, åtta kilometer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer