Norrmännen tar över skid-VM i Seefeld: ”De är galna”

Uppdaterad
Publicerad

Österrike har inte rosat marknaden på längdskidfronten de senaste åren och har egentligen inga medaljförhoppningar alls i längdskidor på hemma-VM i Seefeld. Men trots det så är VM en publikfest – mycket tack vare tusentals ditresta norska fans.

– Norrmännen är galna, säger österrikiske åkaren Max Hauke.

VM hölls i Seefeld 1985 med stora svenska framgångar med Gunde Svan och Thomas Wassberg. Sedan dess har inte Seefeld figurerat särskilt mycket på världscupprogrammet. Men nu när VM är tillbaks så är man ändå fullt rustade för mästerskapet och bristen på erfarenhet är inget som märks av.

Snarare är arrangemanget hittillls en succé om man ska lyssna på åkarna och publiken.

– Det har varit helt fantastiskt. Det är ju paradiset på jorden här, så fint väder, bra före, fantastisk stämning bland publiken. Det är ett drömmästerskap, säger en översvallande positiv Maiken Caspersen Falla, efter sitt brons i sprintstafetten med Ingvild Flugstad Östberg.

– Det har varit riktigt grymt. Fina banor och bra med publik och gött väder så det kunde inte vara mycket bättre, säger svensken Oskar Svensson.

Norrmännen är överallt

Och det är inte bara åkarna som är nöjda med arrangemanget, arrangören själv ser VM som en succé så här långt.

– Vi är glada efter första veckan. Vi har haft mycket åskådare och vi har fått positiv feedback från de tävlande och det är de som står i centrum den här veckan.  Så här långt är vi mycket nöjda men det återstår en vecka, säger chefen för den lokala organisationskommitten för Seefeld 2019, Christian Scherer.

Visserligen bidrar den österrikiska hemmapubliken till den goda stämningen här på plats men, som vanligt så är det norrmännen som dominerar, inte bara i spåren. Norrmännen är överallt, på byn utanför spåren och på läktaren. Och de låter sig höras med bjällror, marschmusik och sång.

– Norrmännen är galna, de kommer hit för att fira en stor skidfest och det är härligt för oss att åka inför en sådan publik, säger hemmaåkaren Max Hauke, som inte låter sig störas av att norrmännens flaggor är fler än de österrikiska trots hemmaplan.

– Nej, vi har många flaggor också, skrattar Hauke, som blev sexa i söndagens sprintstafett.

Och svenske åkaren Oskar Svensson är inte heller han störd över de högljudda norrmännen.

– Vi har mycket svenskt stöd också. Och visst är de många norrmän här men de bidrar ju till en bra stämning.

Vi minns Falu-VM 2015 som en stor publikfest...dit kom 350 000 personer under mästerskapsveckorna och 228 000 biljetter såldes. Seefelds mål är 200 000 och det trots att det egna skidlandslaget just nu är långt ifrån medaljerna.

– Vi har haft mer än 75 000 åskådare hittills (fram till söndagen) och hoppas nå vårt mål på 200 000.

Gör ni det tror du?

– Ja vi är optimistiska att det kommer mycket folk från Skandinavien och Tyskland nu den sista veckan både för längdskidåkningen och backhoppningen, säger Christian Scherer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.