Taktisk Dahlqvist förde Sverige till VM-guld: ”Så coolt”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist var inblandad i en tuff spurtuppgörelse och genom våldsam stakning på upploppet kunde hon knäcka Slovenien som tog silver och Norge som fick nöja sig med bronset. Sveriges första VM-guld i Seefeld var ett faktum.

Därmed var besvikelsetårarna från den individuella sprinten i torsdags utbytta mot glädjetårar.

– Det var väldigt bra att jag var tvåa i kurvan. Jag blev lite nervig när jag hamnade utanför spåret men det blev bättre så. Det blev bra, säger Dahlqvist till SVT Sport.

VM-vintern

Nilsson hoppade omkring i målfållan när loppet skulle avgöras. Det var en superrysare med tre lag nästan sida vid sida.

– Det var så sjukt spännande men jag vet att Maja är grymt starkt på det här upploppet och att hon skulle kriga ända in i mål. Det var väldigt kul att hon tog det, säger Nilsson.

”Jag är så stolt”

Nilsson fick se en taktiskt fulländad insats av sin avslutande lagkamrat.

– Hon är taktisk. Hon löser problemet med att det inte fanns något spår, en otaktiker kanske hade gett upp där. Det är så coolt att se. Jag är så stolt, säger Nilsson om Dahlqvists insats på upploppet.

Nilsson väntade i målet med segerkramar.

Dahlqvist var tvåa in på stadion efter den individuella mästaren Maiken Caspersen Falla men kunde gå förbi och dra ifrån. Sloveniens Anamarija Lampic gick förbi Falla och laget tog ett sensationellt silver.

Det blev rejäl hårdkörning i slutet av den femte sträckan där Stina Nilsson var trea in till växlingen efter Ryssland och Norge.

Resultat sprintstafett 6x1,2 km, VM i Seefeld:

1) Sverige (Stina Nilsson, Maja Dahlqvist) 15.14,93

2) Slovenien (Katja Visnar, Anamarija Lampic) + 0,37

3) Norge (Ingvild Flugstad Östberg, Maiken Caspersen Falla) + 0,60

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet