Foto: Bildbyrån

Finländska förbundet: Skjut upp fluorförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Världscupen i längdskidor börjar den 27 november och då ska ett förbud mot fluorvalla råda. Men än så länge har landslagen inte fått chansen att testa sina skidor. Då vill det finländska förbundet skjuta upp förbudet.
– Vi kan inte äventyra rättssäkerheten för åkarna, säger vallachefen Martin Norrgård till SVT Sport.

Tanken var att skidlandslagen skulle få prova den nya testapparaturen nästa vecka, men det sköts upp till oktober. Man behövde ”finjustera” den nya tekniken för att fluorförbudet ska fungera perfekt den kommande säsongen.

Att det internationella skidförbundet (Fis) är så sent ute får det finländska förbundet att förespråka en uppskjutning av förbudet.

– För tillfället blir det ohållbart om man beaktar alla intressenter i skidvärlden. Man måste ta i beaktande att det finns annat än landslag och att ha två olika linjer, vilket det lätt kan bli då Fis är sena i sin tidtabell, anser vi att är ohållbart. Just nu ligger vi väldigt nära till hands att vi inte hinner med på den nationella arenan, säger vallachef Martin Norrgård.

”Det blir en soppa”

Fis har tidigare sagt att de nationella förbunden skulle kunna köpa egna testmaskiner, men det har man inte sett något av än.

– Då tänkte vi ännu att det skulle vara möjligt att genomföra ett totalt fluorförbud också på de största tävlingarna på nationell nivå. Nu ser vi framför oss att våra landslagsåkare eventuellt kan åka med fluor på en nationell tävling och utan fluor på en internationell tävling och det blir en soppa.

Den svenska vallachefen Petter Myhlback fortsätter att tro på att Fis kommer att lösa situationen i tid.

– Det börjar bli ont om tid, men det internationella skidförbundet har sagt att de kommer att lösa det här. Vi väljer att ha tilltro till dem fortsatt. Men allt handlar om tid, det kan ju inte vara okej att komma med testutrustning med två veckor kvar till världscuppremiär, säger han till SVT Sport.

”Kan inte äventyra rättsäkerheten”

Finlands Norrgård är orolig för är att ett sent införande kan medföra brister i kontrollen och det kan i sin tur slå tillbaka på åkarna.

–  Vi vill följa Fis linje och det handlar inte om att motsätta sig den. Det handlar om att få till det här så att det görs rätt. Vi kan inte äventyra rättssäkerheten för åkarna. Vem bär ansvaret ifall en skida kontamineras med gammalt fluor?, säger han.

Även vallachefen för de tyska skidskyttarna, Andreas Emslander, vill skjuta upp förbudet. Han går så långt att han hotar med bojkott.

”Vi kan inte acceptera situationen. En yttersta konsekvens kan bli att vi inte ställer upp i tävlingar”, säger han i en skriftlig intervju med TV2.

SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför ska du bry dig om fluorvalla

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer