Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingvild Flugstad Östberg, i förgrunden, och Anne Kjersti Kalvå firar att Norge är bäst i världen. Foto: TT

Flugstad Östberg efter alla motgångar: ”Lång väg hit”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora norska guldhjälten Ingvild Flugstad Östberg knäckte Frida Karlsson på den tredje sträckan med sina perfekta skidor. Det var den stora upprättelsen för norskan som fått flera säsonger förstörda av hälsoproblem och skador.

– Det har varit en lång väg hit, säger Flugstad Östberg tilll SVT Sport efter första medaljen på fyra år.

Problemen för 32-åringen började hösten 2019 och hon har stoppats från att tävla tre gånger sedan dess. Dagens medalj var Flugstad Östbergs första mästerskapsmedalj sedan VM i Seefeld 2019.

– Det är helt otroligt. Det har bara gått några minuter så det är svårt att sortera känslorna men fy faderuttan allt är möjligt. Vi kände att vi hade en möjlighet och försökte sätta upp laget för att kunna slå de andra tjejerna, säger Flugstad Östberg först till NRK och utvecklar sedan för SVT.

Det var en tagen Flugstad Östberg som var mitt i firandet sedan Anne Kjersti Kalvå bärgat guldet på slutsträckan.

– Jag väntade på att Frida skulle rycka men det skedde inte utan då tänkte jag att jag fick ta chansen och ville skapa ett par sekunders lucka. Det kändes väldigt bra. Det verkar som om hon hade en mindre bra dag men jag blev överraskad, säger Östberg till SVT.

Pappan: ”Kunde inte ens drömma om det”

Tårarna pressar på och Östberg försöker förgäves hitta orden.

– Det har varit en lång väg hit, fy fan. Men du får fråga någon annan om vad som helst för nu börjar det bli jobbigt, säger Östberg.

På läktaren stod pappa Helge Östberg och kunde knappt förstå vad han fått upleva.

– Det var helt super. Jag kunde inte ens drömma om det en gång. Hon har inte varit missnöjd med sina insatser tidigare men har mellan raderna hintat att hon är i bra form men inte fått ut den sista punchen. Det fick hon i dag, säger Helge Östberg till NRK.

– Det är en stor dröm som går i uppfyllelse och det är extra stort att kunna göra det som underdogs, säger Tiril Udnes Weng som körde första sträckan.

Medaljerna delas  ut i morgon.

– Nu får vi fira med något annat än brunost och havregröt, ler Östberg.

UR ARKIVET: Nu vågar Ingvild Flugstad Östberg drömma om VM-guld (13 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.