Marcus Cramer, tidigare tränare för Ryssland, orolig över Aleksandr Bolsjunov och övrigas motivation. Foto: Bildbyrån

Tidigare ryske ledaren Markus Cramers oro: ”Motivationen sjunker mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidtränaren Markus Cramer, som tidigare tränat ryska landslagsåkare, är orolig över hur avstängningen ska påverka åkarna.

Han säger också att han hoppas på att få se ryska åkare tillbaka i de internationella tävlingarna snart.

– En del av dem har normal motivation, medan många andra kämpar med motivationen, säger han till VG.

Tysken Markus Cramer var tränare i det ryska längdlandslaget 2015 till 2022. Idag är han tränare i Italiens landslag, men han sympatiserar fortfarande med de ryska åkarna som är avstängda från internationellt tävlande.

– De ryska löparna var på en väldigt hög nivå. Med Bolsjunov, men också många som kom bakifrån. Det är ett väldigt starkt lag. Jag hoppas att vi får se dem väldigt snart, men det verkar inte så. Jag är så klart ledsen över den här situationen eftersom jag jobbat där så länge, säger han till norska VG.

Han menar också att osäkerheten kring när de ryska åkarna får komma tillbaka till de internationella tävlingarna påverkar dem mycket.

– När målet är att ta sig till nästa VM eller OS för att slåss om guld men man inte vet om det blir möjligt. Då börjar man tänka mycket och motivationen sjunker mycket hos vissa, säger han.

De ryska längdskidåkarna är, som många andra idrottare, avstängda från internationellt tävlande på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.