Mathias Fredriksson som vi är vana att se honom. Foto: Bildbyrån

Mathias Fredriksson: ”Får inte bli fel den här gången”

Uppdaterad
Publicerad
Efter ett turbulent år kunde SVT Sport avslöja att doldisen Daniel Fåhraeus blir ny längdchef. SVT Sports expert Mathias Fredriksson menar att det blir viktigt att förbundet träffar rätt den här gången.

Sedan augusti förra året har skidförbundet varit på jakt efter en längdchef. I dag kunde SVT Sport avslöja att doldisen Daniel Fåhraeus, vd för energibolaget Pite energi, blir den nya längdchefen.  Ett avslöjande som förbundet sedan bekräftade.

Läs mer här: SVT Sport avslöjar: Han blir ny längdchef

– Jag har faktiskt ingen koll på Daniel Fåhraeus, men jag utgår från att förbundet gjort en grundlig rekrytering. Det får inte bli fel den gången efter att den förra inte blev så bra, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Klipp: Fåhraeus är ny landslagschef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Fåhraeus blir ny längdchef. Foto: Bildbyrån/Pressbild

Daniel Fåhraeus börjar jobba först inför nästa säsong. Fredriksson tycker det är bra att längdchefen är på plats redan nu inför nästa säsong.

– Då får han tid att bilda sig en uppfattning innan han ska gå in och ta beslut.

Vad tänker du att man tar in ett namn utifrån?

– Jag tror inte att det behöver vara en nackdel och det finns inte så extremt många som lever upp till alla krav. Det här kan säkert bli bra och han är inte heller helt utanför sporten då han varit involverad i Piteå Elit.

”Inget konstigt”

Senaste året har det varit turbulent i skidförbundet där flera höga chefer sagt upp sig eller fått sparken. Tidigare i dag kunde även SVT Sport avslöja att det åter igen stormat i förbundet och att det finns ett utbrett missnöje med hur förbundsdirektören Ola Strömberg skött rekryteringen av den nye längdchefen.

Läs mer här: Kaos och krismöte i skidförbundet

Mathias Fredriksson tycker inte det är konstigt med ytterligare konflikter med tanke vad som hänt i förbundet senaste året.

– Det hade varit mer märkligt om det bara flöt på. Vi ska komma ihåg att Rikard Grip och Johan Sares är borta och det har inte tillsatts några nya på deras positoner. Det hade varit konstigt om det inte hade märkts i en organisation. Då hade man funderat på vad de egentligen gjort, säger Fredriksson och fortsätter:

– Det är tråkigt att det blivit så här, men samtidigt inte förvånande. Hade det funkat helt perfekt utan de här personerna skulle det varit mer konstigt.

LEDARTURBULENSEN

Visa

Det har varit ett turbulent halvår för svenska skidlandslaget. Inte mindre än fem personer i ledande roller har slutet. Här är turerna:

  • I slutet av mars lämnade Rikard Grip sin roll som landslagschef, en tjänst som han hade haft – även om titel ändrats med åren – sedan 2010.
  • Veckan efter Grips avhopp stod det klart att Jonas Peterson tog över rollen. Han har tidigare varit vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.
  • I april bestämde sig Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, för att hoppa av sitt uppdrag. ”Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt”, sade hon till SVT.
  • Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, slutade på förbundet i början av maj.
  • Två veckor senare valde Urban Nilsson, längdskidlandslagets vallachef, att sluta efter åtta år på posten.
  • I slutet av augusti sparkades Jonas Peterson – efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjade TT att förbundsledningen känt sig tvingat att göra sig av med Peterson sedan han hamnat i konflikt med vallateamet. Charlotte Kalla kritiserade senare beslutet: ”Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv.”
  • 17 januari presenteras Daniel Fåhraeus som ny längdchef.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer