Therese Johaug var besviken tvåa i Falun. Bakom syns Jessie Diggins och Ebba Andersson. Foto: TT

Frida Karlssons fall kan ha kostat Johaug segern

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug förlorade för första gången på nästan fem år ett lopp på 10 km fritt i världscupen när Jessie Diggins vann i Falun. Efteråt berättade Johaug att hon sinkades av ett fall av Frida Karlsson.

– Jag tappade några sekunder där, säger Johaug.

Det var rafflande när Johaug gav allt på slutet men fick ge sig med 2,1 sekunder och Diggins rörd till tårar kunde släppa loss segerjublet efter att ha lämnat ledarstolen på Lugnets skidstadion.

Ute i skogen hade Johaug åkt ikapp Frida Karlsson en minut och i en av utförsbackarna nära målet föll svenskan.

– Frida åkte omkull precis framför mig i en av de skarpa isiga kurvorna och turligt nog klarade jag mig men jag var tvungen att ploga bakom henne och tappade några sekunder på ett par ställen. Det är sådant som händer, säger Johaug till NRK.

Tappade sex sekunder till Diggins

På toppen av backen ledde Johaug med fyra sekunder före Diggins medan hon var två sekunder efter i mål.

Tappade du segern när Frida föll och du tappade fart?

– Det vet jag inte men jag tappade några sekunder där, det är det inget tvivel om, säger Johaug.

Karlsson var besviken på sig själv efter två fall utför efter Mördarbacken. Hon hade heller inte den rätta energin.

– Jag är så jäkla förbannad över att jag inte ens kan stå på benen, var väldigt stum, säger Karlsson till SVT Sport.

Karlsson slog Johaug i förra säsongens avslutande tremil i Holmenkollen, något som det ännu pratas om och det har även spillt in på den här säsongen.

– Jag vet hur mycket förlusten mot Frida har irriterat henne. Jag tror att det har vässat henne och att hon också kommer att göra ett bättre VM av det, säger junioren Helene Marie Fossesholm om rivaliteten mellan 32-åriga Johaug och 21-åriga Karlsson, som av många som pekas ut som kronprinsessa i skidspåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.