Foto: TT

Frida Karlssons mamma: ”Det går rätt in i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

När Frida Karlsson tog VM-silver följde mamma Mia Karlsson loppet hemifrån Sollefteå. Nu svämmar känslorna över i hemmet.

– Det här ska inte gå egentligen, säger hon till SVT Sport.

I hemmet i Sollefteå följde mamma Mia Karlsson loppet.

– Stående, gående. Jag kunde inte sitta still, helt omöjligt, säger hon till SVT Sport.

Men Mia Karlsson såg tidigt att dottern hade trycket i åkningen.

– Det såg jättebra ut. Jag tror inte ens hon upplever att hon öppnade hårt, säger Mia Karlsson.

Vid 6,7 km visade tv-bilderna en trött Karlsson. Då var det plågsamt hemma i Sollefteå.

– Där var det en hemsk väntan innan hon dök upp. Blir man trött blir man riktigt trött. När hon gick i mål var det bara ”åh gud vad skönt, nu har hon gjort det hon kan”.

”Visste att hon var nöjd”

Till slut var det bara Therese Johaug som slog junioren. Och Mia Karlsson har fortfarande inte förstått att hennes dotter tagit silver på VM.

– Det är bara helt bubblande. Det ramlar in folk här hemma och man bara ”aaaah!”, säger hon.

Mia Karlsson berättar att VM bara är en bonus för Karlsson, och att det riktiga målet var junior-VM.

– När hon gick i mål och gett allt, då visste jag att hon var nöjd. Det är helt osannolikt att hon ens kan vara med och nosa på medalj. Det ska inte gå egentligen. Hon har inte haft det som mål, träningen är inte upplagd för det.

– Hon har överraskat förr och det gjorde hon igen. Det är overkligt. Man ser det på henne själv, helt osannolikt.

I Sollefteå har det nu spillts en hel del tårar.

– Det har det. Framför allt när vi såg att hon grät. Vi har gråtit mycket i livet, både glädjetårar och andra tårar, men nu är det glädjetårar. Det går rätt in i hjärtat.

Vad kommer du att säga till henne när ni pratar?

– Jag kommer säga ungefär det jag sa i lördags – ”Det ska inte ska gå att göra det du gör”. Men vi kommer prata mer om prestation och känslorna.

Vad är det som gör att hon lyckas med det här?

– Hon vet att hon har kapaciteten att åka skidor fort, och sen vet hon att hon hade formen. Då klarar hon av att hantera det. Minsta lilla störningen, när man är osäker på sig själv, då söker man ofta bekräftelse och går ut för hårt. Men hon har varit så trygg de här dagarna.

”Snälla flickor kommer till himlen”

Mia Karlsson lyfter också upp Frida Karlssons mentala styrka.

– Hon är otroligt stark mentalt, framför allt vid framgång. Det sitter på vårt kylskåp här hemma ”snälla flickor kommer till himlen, andra kan komma hur långt som helst”.

– Jag har alltid försökt att inte begränsa, jag har tre flickor och jag säger samma till dem alla. Man kan så mycket mer och man ska bygga sig själv, fira när det gått bra, knyta näven när man vet att man kan göra det bättre.

Att framgången skulle stiga VM-tvåan åt huvudet kommer inte att ske enligt Mia Karlsson.

– Hon kommer vara samma Frida, det är jag helt säker på.

Hur kommer ni fira?

– Det är faktiskt så att vi ska arrangera en tävling ikväll, klubben. Så man ska väl upp på Hallstaberget och heja på de kommande stjärnorna. Vi ska verkligen njuta, och det vet jag att Frida kommer göra också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.