Foto: Privat/Bildbyrån

Frida Karlsson: ”Kräktes varje gång jag såg bilderna”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på köldskadade åkare efter långloppscupen chockade Frida Karlsson.

Och just kylan blir en extra utmaning för längdstjärnan i helgens världscuptävlingar i Falun.

– Jag får nästan lite panik när man fryser, säger Frida Karlsson.

Hon står på ett kallt skidstadion i Falun. Prognosen säger minus tolv grader i helgen, förmodligen ännu kallare.

– Jag är extra känslig när det blir kallt och har tidigare förfrusit händer och fötter flera gånger, säger Frida Karlsson och berättar om när hon blev sjuk efter att en gång ha tävlat i minus 17 grader.

– Jag föredrar plus 20 och att åka i sporttopp och shorts. Jag tycker helt enkelt inte om kylan och fryser lätt. Men jag är duktig på att klä mig. Nu har jag tre underställ på mig och det är självklart med tumvantar. Med tiden har jag lärt mig små knep för att klara kylan, som att dricka mycket varmt, hålla luftrören rena och inte hosta mer än man behöver.

Kräktes av bilderna

Frida Karlssons stora respekt för skidåkning i kyla gjorde att hon påverkades extra mycket när hon nyligen fick se bilderna på långloppsåkare som förfrusit både händer och fötter under en tävling i långloppscupen i Schweiz.

– Nej, fy. Jag kräktes varje gång jag öppnade telefonen och såg de bilderna. Det är ju fruktansvärt. De kommer ju att få men för livet. Det vill ju ingen ha. Skulle jag ha åkt det loppet hade jag tävlat i dunjacka och med nummerlapp utanpå.

Frida Karlsson skakar på huvudet och fortsätter:

– Det var dumt att köra det loppet, men samtidigt är det lätt att vara efterklok.

TT: Är du trygg med köldgränserna i världscupen? (minus 20 grader)

– Ja, det är jag.

Vill ta över tronen

Inför helgens världscuptävlingar i Falun är det många som ser fram emot kampen mellan Frida Karlsson och norskan Therese Johaug. En duell som på sikt kan bli klassisk inom skidcirkusen.

Samtidigt har norska ledare signalerat att Johaug fick en tankeställare efter att ha förlorat mot Karlsson på tremilen i Holmenkollen förra året.

– Om man sitter på tronen ska man inte göra det bekvämt. Annars gör vi andra något fel. Jag kommer att göra allt för att ta över den tronen, säger Frida Karlsson och ler bakom munskyddet.

Hon berättar att formen är bra och att det är en fin känsla att i år få åka på de ordinarie tävlingsbanorna.

– Nu blir det helt andra banor än i fjol när arrangörerna hittade en lösning då det var ont om snö. Nu blir det riktigt bra.

Hon förklarar att känslan under loppen blir viktigare än helgens resultat.

– Jag vill känna mig stark, kunna fullfölja planen och behålla trycket över krönen. Klarar man det brukar också resultaten komma.

Frida Karlsson kommer att åka alla tre loppen i Falun. Även söndagens sprint, men då i klubbdräkten eftersom hon inte kvalat in i sprintlandslaget utan finns i den nationella gruppen.

– Jag har visat att jag kan åka bra i både distans och sprint och vill inte bli stämplad i något fack, säger Frida Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer