Haag efter sista loppet: ”Jag är alldeles skakis”

Publicerad

Till en början tänkte hon försöka åka fort i karriärens sista världscuplopp. Men efter en stund valde Anna Haag att i stället vinka åt publiken och njuta av sitt sista framträdande i landslagsdräkten. – När de ropade ”tack för allt” hade jag otroligt nära till tårarna, sade Haag till SVT efteråt.

Anna Haag har bland annat ett OS-guld, tre OS-silver, tre VM-silver och ett VM-brons på meritlistan. Men nu har den 31-åriga svenskan gjort karriärens sista världscuplopp. Detta efter sin 41:a-plats på jaktstarten i Falun.

Det var en smått tagen Haag som träffade SVT efter sista framträdandet i landslagsdräkten.

– Jag har så svårt att fatta saker när jag är i det och det är samma sak i dag. Det är sjukt att förstå att det var sista gången som man åkte runt i den vita dräkten och tog sig runt på banan. Innan start när de ropade ”tack för allt” och ”lycka till i dag” hade jag otroligt nära till tårarna, sade Haag som till en början tänkte försöka åka fort, men ångrade sig:

– Jag hade väldigt svårt att fokusera på att åka fort i dag. Jag försökte ett tag men sedan tänkte jag att... ”äh, jag måste passa på att njuta också”, så jag vinkade lite till publiken för att visa sin tacksamhet för allt stöd man fått genom åren.

Vad bär du på för känslor nu efter sista världscuploppet?

– Jag är alldeles skakis. Det är en sak med tävlingar och prestationer och sedan en annan sak med den gemenskapen vi har här. Att inte få vara en del i det här, är det jag kommer att sakna absolut mest och det är det som känns tuffast. Jag är nöjd med de här fantastiska åren jag har fått i skidsporten som elitaktiv och jag kommer aldrig att lämna den. Men nu är det dags för nya utmaningar, sade Haag.

”En inspirationskälla”

Charlotte Kalla har haft många år tillsammans med sin nära vän Anna Haag i landslaget. Hon berättar för SVT Sport att det finns många fina minnen hon kommer att bära med sig från den här tiden.

– Vi kommer förhoppningsvis att få se Anna även under SM-veckan som väntar. En fantastisk karriär som jag har fått följa på väldigt nära håll. Hon hon har varit en stor inspirationskälla hela tiden, en bra sparringpartner och vän de här åren, sade Kalla.

Hur har de här åren i landslaget med Anna varit?

– Det har varit väldigt mycket glädje. Just att få komma in samtidigt i laget och överraska själv gång på gång och att få dela det tillsammans, det är minnen som är väldigt starka för mig.

Nu väntar bröllop

Haag berättar att nya utmaningar väntar. Inte minst ett bröllop om några månader tillsammans med pojkvännen, Emil Jönsson. I mål möttes hon av de andra landslagstjejerna som väntade med mantel och krona.

– Det är Stina (Nilsson) som har råddat och fixat. Det är så typiskt det här laget och speciellt de sista åren som gjort att det känts så otroligt roligt.

Det här är en liten möhippa också har vi förstått?

– Ja, det verkar inte bättre! Som tur var är det i alla fall nån månad kvar tills jag ska gifta mig, så jag hinner landa lite i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer