Foto: TT/Bildbyrån

Haga petas ur det norska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

29-åriga Ragnhild Haga petas ur det norska landslaget till kommande säsong.

Det bekräftar hon själv för NRK.

– Först och främst vill jag säga att jag är mycket besviken, säger hon till NRK.

Det norska förbundet har meddelat Ragnhild Haga att hon inte är en del av landslagstruppen kommande säsong, där OS i Peking 2022 är det stora målet.

– Naturligtvis är det inte en mänsklig rättighet att vara i landslaget. Men jag är upprörd hur processen har gått till, säger Ragnhild Haga till NRK.

Hon köper inte förbundets motivering.

– Det är klart att det skulle kunna ske. Men jag trodde faktiskt inte det i år. Sedan tycker jag att jag gjort goda internationella resultat efter att jag kom tillbaka efter min blodpropp, säger hon till NRK.

Ragnhild Haga har kört i världscupen sedan 2015 och har två OS-guld från Pyeongchang 2018 på meritlistan (stafett och 10 kilometer).

– Jag ville fortsätta i landslaget. Och de säger att mina resultat är tillräckligt bra, men att de vill satsa mer på sprint och behöver fler sprintåkare i landslaget. Men jag trodde att skidförbundet ville ta till vara på de längdåkare som har gjort bäst internationella resultat, säger hon vidare.

Hon är inte ensam om att lufta sitt missnöje med trupputtagningen. Stafetthjälten från VM 2017 Finn-Hågen Krogh får inte heller plats i landslagstruppen.

– Jag tycker att det är konstigt att de inte har lust att satsa vidare på mig. Jag tycker att jag bakom Kläbo har varit den mest stabila skate-sprintaren i Norge de senaste åren. Även när jag inte är i form så känner jag att jag kan hävda mig där, säger Krogh till NRK och slår fast att han trots det kommer att satsa helhjärtat på en OS-satsning.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Det är ju norskan vi jagar” (4 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.