Halfvarsson nedspurtad i bronskampen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige med Oskar Svensson och Calle Halfvarsson slutade fyra i en spännande sprintstafett. Italiens Federico Pellegrino bärgade bronset efter att ha spurtat ner Halfvarsson på upploppet. Johannes Hösflot Kläbo förde Norge till ett väntat VM-guld. Alexander Bolsjunov tog silver för Ryssland.

– Det är ingen höjdare att bli fyra. Det är ingen rolig historia, säger en besviken Halfvarsson till SVT Sport.

En mycket nedstämd sågar sin egen insats och menar att någon annan svensk kanske borde åkt i stället.

– I efterhand känner jag att jag inte vet om jag ens skulle ha åkt den här sträckan. Jag är jättebesviken, säger Halfvarsson.

Fältet spräcktes när Kläbo drog på för fullt uppför den sista backen. Bolsjunov var den enda som hade något så när kontakt. Men det blev aldrig spännande i kampen om guldet. Den spänningen kom i kampen om bronset och Italien drog det längsta strået i en duell med Sverige.

– Jag gläder mig åt att visa dem fingret, säger Norges 1-3-5-åkare Emil Iversen med adress riktad mot den kritiska norska journalistkåren, enligt NRK.

”Det var en obeskrivlig upplevelse”

Kläbo hyllade de perfekta skidorna.

– Vi hade så bra skidor att det bara var att segla upp i täten från andra- eller tredjepositionen. Det var en obeskrivlig känsla när luckan uppstod, säger Kläbo som inte går att rubba i sprintsammanhang.

– Kläbo gör som han vill med det här fältet. Han är helt enorm, säger Mathias Fredriksson om Kläbos uppvisning.

Reserven Oskar Svensson grillade fältet på sin sista sträcka, den femte, och växlade ut Halfvarsson i ledning, en sensationellt bra insats av Svensson.

Sedan gick Alexander Bolsjunov upp i täten och borrade på för Ryssland. Hela fältet ställde sig helt stilla på krönet av den sista backen, en farsartad repris av den individuella sprinten. Halfvarsson kom ut som fyra, vilket var någon placering för långt bak.

Resultat sprintstafett 6x1,6 km, VM i Seefeld:

1) Norge (Emil Iversen, Johannes Hösflot Kläbo) 18.49,86

2) Ryssland (Gleb Retivykh, Alexander Bolsjunov) + 1,88

3) Italien (Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino) + 4,03

4) Sverige (Oskar Svensson, Calle Halfvarsson) + 4,73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.