Flyttas från hotellet – alla sätts i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har letat sig in på Tour de Ski efter att en norsk NRK-journalist som bor på ett hotell där många landslag bor testat positivt.

– Det är lite oprofessionellt, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport efter säsongens bästa tävling där han kom sexa i masstarten över 15 km fritt. 

Laget har bytt från små coronasäkrade hotell i Lenzerheide till ett betydligt större i Oberstdorf där flera av lagen bor. Halfvarsson känner att hotellet inte lever upp till säkerheten kring covid-19. Dessutom har ytterligare en person i produktionen av tävlingen testat positivt för smittan.

Majoriteten av av aktiva, ledare, journalister och folk i produktionen har inte testat sig mellan Lenzerheide och Oberstdorf.

– Jag kan tycka att det ska vara noggrant med så mycket och vi aktiva måste sköta oss så mycket och fylla i formulär med allt runt covid och så kommer vi hit till matsalen och hotellet och så är det världens buffé och alla springer och tar i allting. Då tycker jag att hela konceptet faller lite. Det är lite oprofessionellt när allting annat ska vara så professionellt. Då faller ju allting när man har en buffé på ett hotell, säger Halfvarsson.

Calle åt av buffén

Har du ätit av buffén?

– Det  har jag gjort men jag hoppas att det gått bra men nu blir det väl inget mer av den buffén så det blir att få mat på rummet och vi får även vara noga med handspriten.

Direkt när det svenska laget anländet till hotellet i Oberstdorf drog man öronen åt sig.

– Det var en risk, det såg vi när vi kom men vi har gjort så bra vi kunnat på hotellet. Det var många som kände en oro. Planen är att testa halva gänget i kväll och den andra halvlan i morgon, kanske får vi testa alla tidigare. Just nu är alla friska, säger landslagsläkaren Jan Wall som fått ett hektiskt arbete att reda ut.

Har bytt hotell

– Vi håller på att samla in mer information. Vi har en hel del handlingplaner som vi kommer att genomföra men det kommer att bli rörigt som det känns just nu.

Vad är det för handlingsplaner?

– Alternativa boenden är en sak som vi jobbar med, säger Wall och kort efter intervjuen meddelade det svenska skidförbundet att man bytt hotell. Enligt norska VG sprider man ut åkarna i bubblor på tre olika hotell. Man har även framfört klagomål till Fis.

Hur ser du på att smittan tagit sig in på hotellet?

– Det är så klart oroande. Vi hade ett boende i Schweiz som kändes säkert och genomtänkt. Det här är ett större hotell med många lag, coronasäkert är kanske inte ordet. Det är exempelvis en större matsal med buffémat.

Svensson: ”Inte alls bra”

Även Oskar Svensson, som hade en misslyckad dag och slutade 73:a känner oro.

– Det var inte alls bra framför allt med tanke på det hotell som vi bor på, jag blir orolig. Det är ett mycket större hotell än var vi varit vid tidigare. I och med att det är så stort har vi blandats med andra människor. Hörde att de jobbar på en lösning att dela på landslagen. Vi kan nog inte fortsätta att bo på samma sätt. Antar att det kommer att bli mycket tester framöver så att de får koll på läget, säger Svensson som inte sätter dagens mediokra prestation i samband med smittan.

– Kroppen fungerade inte i dag. Den var helt slut på energi. Det kanske var en reaktion på att jag inte kört så mycket, jag vet inte. Det var en helt tom tank, beskriver Svensson känslan.

Iivo Niskanen slutade 20:e och vann distansloppet över klassiskt 15 km i förrgår.

– Jag äter min mat själv på hotellet så det ska inte vara någon fara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.