Foto: Bildbyrån

Hanna Falk gör comeback – tidigare än förväntat: ”Det hade jag inte vågat drömma om”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Falk har inte tävlat på nästan ett år – men i helgen är längdskidåkaren tillbaka på startlinjen. Och comebacken sker tidigare än vad 30-åringen hade vågat hoppas på.
– I höstas trodde jag inte att jag skulle stå på start nu, det hade jag inte vågat drömma om, säger Falk till SVT Sport.

Senast Hanna Falk tävlade på snö var under världscupen i Falun i mars förra året. Efter problem med ryggen under några år opererades hon i höstas för diskbråck och en lång rehabiliteringsperiod väntade.

Men nu är skidåkaren tillbaka – redan i helgen tävlar hon i Lycksele, vilket Västerbottens-Kuriren var först med att rapportera.

”Det hade jag inte vågat drömma om”

– Det har varit en tuff höst, det är inte roligt att vara långtidsskadad. Men jag har tagit det steg för steg hela tiden och tagit en dag i taget, det har varit fram och tillbaka. Men det har varit över förväntan. I höstas trodde jag inte att jag skulle stå på start nu, det hade jag inte vågat drömma om, säger Hanna Falk till SVT Sport.

Att comebacken sker tidigare än planerat beror till stor del på att Falk fick en tidig operationstid, men hon betonar också noggrannheten i träningen.

– Jag har lagt väldigt mycket tid på rehab och följt alla direktiv för att få ryggen så bra som möjligt. Nu har jag fått klartecken att köra på lite mer, men jag går inte in med någon känsla att jag är helt och fullt tillbaka.

Hur mycket har du kunnat träna sista tiden?

– Jag missade väl två månader i höstas med träning, sedan har det blivit mycket alternativ träning och träning inomhus. Nu senaste månaden har jag kunnat åka skidor och öka successivt. Det funkar bra, kroppen håller och ryggen håller.

”Tänker inte gå över någon gräns”

Tävlingarna i Lycksele inleds med två tävlingar i fri stil: sprint på fredag och 10 kilometer på lördag. Minitouren avslutas på söndag med 10 kilometer jaktstart, klassisk stil.

– Det känns himla kul att ta på sig nummerlappen. Det har varit en resa fram till startlinjen, den är jag är glad och stolt över.

Men om Falk fullföljer hela minitouren är inte alls självklart.

– Jag hoppas att jag får köra två race i alla fall. Men får vara ganska lyhörd i den här skaderesan och vara beredd på att backa lite. Jag tänker inte gå över någon gräns, det har varit segerreceptet hittills.

Hanna Falk har vunnit fyra världscuptävlingar i sprint under karriären. Något deltagande i världscupen den här säsongen har hon inte planerat.

ARKIV: Följ med Hanna Falk på akupunktur: ”Ska försöka få en smärtbana” (29 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med Hanna Falk på akupunktur: ”Ska försöka få en smärtbana” Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer