Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson vill ha en paus efter mästerskap Foto: Bildbyrån

Här är Frida Karlssons lösning – efter svenska sjukdomsfallen

Uppdaterad
Publicerad

Bara åtta dagar mellan VM-tremilen i Planica och damernas historiska femmil i Holmenkollen – då kom endast 32 åkare till start. Nu hoppas Frida Karlsson att internationella skidförbundet ser över tävlingsprogrammet.

– Vill man att alla ska vara med på loppen, vilket jag antar att man vill, så tycker jag att man ska ha en fri helg efter mästerskap, säger den svenska stjärnan till SVT Sport.

En del av förklaringen bakom att så få damer ställde upp i Holmenkollens femmil, damernas första femmil i världscupen, handlar om att åkarna inte fick tillräcklig återhämtning efter VM, tror Frida Karlsson.

23-åringen var själv på plats i ”Kollen”, men dagen före loppet tvingades hon kasta in handduken på grund av förkylningssymptom.

Karlssons önskemål: ”Fri helg efter mästerskap”

– Jag tycker att man ska se över programmet, efter ett mästerskap är alla slitna och det är lätt att dra på sig sjukdomar och sådant. Vill man att alla ska vara med på loppen, vilket jag antar att man vill, så tycker jag att man ska ha en fri helg efter mästerskap och även efter touren.

Borde man ändra om ännu mer, ha VM sist på säsongen?

– Nej, det tycker jag inte. Efter VM så vill man ju åka allt, det är ju inget att spara på då. Jag tycker att det ligger bra, men jag tycker att man kan se över vart vi kan få ett litet gap.

Det Internationella skidförbundet, Fis, har tagit del av den kritiken som riktats mot det tajta schemat och ska se över programmet.

– Helst skulle pausen mellan varit längre och i framtiden kommer vi att samarbeta med Norges skidförbund och andra nationella skidförbund för att hitta bästa möjliga datum för Holmenkollen, sa tävlingschef Michal Lamplot till NRK tidigare.

Fyra svenska VM-medaljörer gör comeback

Frida Karlsson är en av fyra svenska VM-medaljörer som fick en ofrivillig paus efter VM på grund av sjukdom – men nu är alla fyra tillbaka, även Ebba Andersson, Emma Ribom och William Poromaa gör comeback i helgen.

Karlsson är inte med på sprintstafetten i kväll, men kör sprinten på lördag och distansloppet på söndag.

KLIPP: Så känner Frida Karlsson inför comebacken: ”Som när man började plugga sista kvällen inför provet”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.