Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling vill inte bli smittad. Foto: Bildbyrån

Sjukdom härjar i svenska landslaget – då agerar Jonna Sundling: ”Nästan som att man börjat isolera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdom härjar i det svenska längdlandslaget och flera stjärnor har tvingats lämna återbud till helgens världscuptävlingar på Lugnet i Falun. Dubbla VM-guldmedaljören Jonna Sundling har lyckats hålla sig frisk hittills – men oron över att bli smittad är påtaglig.

– Det känns nästan som att man börjat isolera sig lite grann här, säger sprintdrottningen till SVT Sport.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Emma Ribom, Linn Svahn och William Poromaa. Listan över blågula toppåkare som missar världscuptävlingarna på hemmaplan har blivit lång.

Svahn insjuknande på planet till Norge tidigare i veckan, dit flera svenska åkare var på väg för att delta i sprinttävlingen i Drammen.

– Det är klart att när det är folk så nära en som blir sjuk, och att det är så många, så har man varit ännu mer försiktig än vad man vanligtvis är – och jag är försiktigt i vanliga fall, säger Sundling och fortsätter:

– Det känns nästan lite som att man började isolera sig igen här. Man gör sitt bästa för att undvika att vara sjuk och sedan kan man inte göra så mycket mer.

”Är mycket för mig själv”

– Vi spritar händer, tvättar händer, ser till att inte vara nära så mycket folk och har egen matsal. Sedan tar vi mat från en buffé, då får man se till att vara försiktig där, tvätta händer innan och efter. Sedan är jag mycket för mig själv också, så försöker jag så gott jag kan hålla mig frisk.

Hur är det då, att vara mycket för sig själv?

– Det är inte så mycket kvar av säsongen nu, så det är bara att hålla i och hålla ut. Men det går bra.

Jonna Sundling lämnade VM i Planica med två guld, ett i sprint och ett i sprintstafett. Men trots framgångarna är det med blandade känslor hon ser tillbaka på mästerskapet. Inte minst med tanke på loppet över 10 km där hon slutade på 21:a plats.

– Senaste distansloppet var kasst faktiskt. Jag hade velat mer, mycket mer än det. Där och då var jag väl kanske lite bvesviken. Men nu är det nya tag och nya möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.