Calle Halfvarsson, kvar i landslaget. Foto: Bildbyrån

Hård: ”Det börjar bli bråttom – snart behövs ett krispaket”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Nu ska svensk längdskidåkning hitta vägen ut ur kaoset. Det är en nystart med stora utmaningar.

En färsk stab av ledare, nya i sina roller, ska försöka hitta färdriktningen. Utgången är oviss.

Jacob Hård

Kommentator

Nye längdchefen Daniel Fåhraeus och färske landslagschefen Anders Byström presenterade idag en ganska oprövad tränargrupp för A och B-landslagen.

Undantaget är Magnus Ingesson med mångårig erfarenhet av att vara elittränare i skidor. Stefan Thomson har varit med två säsonger med styrketräningen som specialitet. Anders Högberg har tränat Kinas landslag, men detta blir en ny nivå. Och Lars Ljung har varit videoanalytiker åt landslaget, men inte tränare.

Harmoni eller gnissel

Att samarbetet fungerar i tränargruppen – och med de personliga tränare som våra största stjärnor har – blir viktigt för om det blir harmoni eller gnissel i laget. Ett stort ansvar vilar på Ingessons och landslagschef Byströms ledarskap.

Trots Stina Nilssons avhopp är damlandslaget historiskt starkt och konkurrensen om platserna i landslagen mördande. Tre åkare stormade rakt in från utvecklingslandslaget: Linn Svahn, Moa Lundgren och Emma Ribom – ett gott betyg åt verksamheten i den gruppen.

Kapad herrsatsning

Den som hade hoppats få se ett stimulanspaket för att lyfta herrskidåkningen får vänta. På landslagsnivå blir det i stället en rejält kapad satsning på herrarna: från 14 åkare ifjol i A och B-lagen – till åtta. I stället ska resurser flyttas till Umeå, Östersund och Falun för att skapa bra träningsmiljöer på hemmaplan för åkarna. Och diskussioner ska föras med SOK och skidskyttet bland annat om hur man tillsammans kan lyfta herrarna. Konkretare än så är inte en herrsatsning just nu. Det börjar bli bråttom – snart behövs ett krispaket.

En källa till mycket missnöje i vintras var den svenska vallningen. Alltför många gånger var åkarnas material inte konkurrenskraftigt.

Redan för ett år sedan ville den då nye längdchefen Jonas Peterson (efter åkarnas utvärderingar) byta ut delar av vallateamet men det ledde till en revolt som slutade med att Peterson i stället fick sparken. 

Snett in från väster (Norge) kommer nu Petter Myhlback för att chefa över vallarna. En före detta elitåkare utan spetskompetens i vallning men med ett brinnande intresse för ledarskap. Låt oss hoppas att stjärnvärvningen Perry Olsson (”världens bäste vallare”, tillbaka efter 17 år i Norge) blir den stimulans för hela vallateamet som han kan vara om hans gedigna kunskaper och outtröttliga arbete tas tillvara på rätt sätt.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.