Hon blir SVT:s åkande reporter

Uppdaterad
Publicerad

Det blir den föredetta svenska längdstjärnan Ida Ingemarsdotter som blir SVT:s åkande reporter i Vasaloppet 2021.

Hon avslutade sin aktiva karriär 2019 men ska nu ta rygg på dameliten och förse tittarna med rapporter längs spåret.

– Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften, de är fantastiskt vältränade och jag ser att jag kommer få slita hund, säger Ida Ingemarsdotter.

Vasaloppet 2021 kommer bli annorlunda på grund av Covid-19. Men loppet kommer arrangeras söndagen den 7 mars med enbart elitåkare. Cirka 300 herrar och 100 damer kommer att få starta.

För SVT:s räkning kommer Ida Ingemarsdotter vara årets åkande reporter. Den föredetta svenska längdstjärnan som har både VM och OS-guld i bagaget ska försöka ta rygg på dameliten och leverera rapporter till tittarna längs den 90km långa sträckan.

Vinterstudion

– Jag ska försöka förmedla och visa förståelse för hur vältränade och duktiga dessa individer är, säger Ida Ingemarsdotter.

Två år sedan hon la skidorna på hyllan

2019 avslutade 35-åringen sin aktiva karriär men har hållit igång träningen rätt bra senaste åren, ändå är hon försiktigt ödmjukt i sin analys kring dagsformen.

– Den är inte som den var för två år sedan, det är den absolut inte men visst jag håller igång och tränar men jag skulle inte säga att de handlar om elitsatsande träning, säger Ida Ingemarsdotter.

Stor respekt för dameliten

Medan hon själv är tveksam över sin egen kapacitet är hon full av beundran över de tjejer hon nu ska försöka ta rygg på.

– Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften, de är fantastiskt vältränade och jag ser att jag kommer få slita hund, säger Ida Ingemarsdotter.

Om du får bestämma förutsättningar kring före hur skulle du då vilja ha de?

Jag vill ha bra före, fint före som är gynnsamt för mig, säger Ida Ingemarsdotter med ett leende.

KLIPP: Ida Ingemarsdotter gör comeback som åkande reporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet