Lina Korsgren och Ida Dahl kan jubla efter dubbla pallplatser. Foto: Discovery

Korsgren: ”Känns lite overkligt faktiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk succé i långloppet Jizerska 50.

På herrsidan spurtade Emil Persson hem vinsten och på damsidan knep Lina Korsgren sin tredje raka seger för säsongen precis före lagkamraten Ida Dahl.

– Det känns lite overkligt faktiskt, säger Korsgren till SVT Sport.

På damsidan var det inget snack om vilka åkare som var bäst i Ski Classics-loppet Jizerska 50 i tjeckiska Bedrichov. Lina Korsgren och Ida Dahl i Team Ramudden var flera minuter före övriga åkare och gjorde upp om segern i en spurtduell på upploppet.

Korsgren vann 0,1 sekund före Dahl och behåller den gula ledarvästen efter en urstark säsong.

Segern var den tredje raka.

– Fantastiskt roligt. Det går så bra, man hänger bara med. Tredje raka segern... Det känns lite overkligt faktiskt, säger 33-åringen.

”Många bitar som fallit på plats”

Hur upplevde du loppet?

– Det var ett hårt tempo från början. Ida Dahl var väldigt stark i dag och gjorde ett ryck efter halva loppet. Jag hängde på det rycket och sen var det max därifrån och in i mål kan man säga. Det var väldigt skönt att det var en i teamet som man kunde komma iväg med. Vi hjälptes åt väldigt bra.

Korsgren känner att hon har tagit ett nytt steg i karriären och att det är mycket som har stämt under en längre tid.

– Dels så börjar man bli ”gammal i gamet”, man har mycket erfarenhet. Dels har jag starka teamkamrater som pushar mig framåt. Träningen har också varit väldigt bra och jag har en ny tränare i Mattias Reck. Det är många bitar som fallit på plats.

Närmast väntar Vasaloppet, varje säsongs höjdpunkt.

– Att komma in med det här i bagaget inför Vasaloppet känns ju bara jätteroligt. Jag känner att jag har bra självförtroende och jag har vunnit Vasaloppet förut och vet vad som krävs. Samtidigt är jag ödmjuk och vet att jag behöver ha en bra dag och att allt behöver stämma, säger Korsgren.

Britta Johansson Norgren som gjorde comeback efter sina köldskador slutade åtta, nästan åtta minuter bakom Korsgren.

Persson vann tajt lopp

På herrsidan var det fem åkare som gjorde upp i en tajt spurtstrid och svensken Emil Persson var allra starkast på upploppet. Persson, som tidigare varit 13:e som bäst i Jizerska, vann loppet för första gången i karriären. Även han behåller totalledningen och den gula västen inför fortsättningen.

Oskar Kardin slutade sexa, elva sekunder bakom Persson, och Max Novak var drygt minuten efter på åttonde plats.

KLIPP: Emil Persson spurtar hem segern – behåller totalledningen i Ski Classics

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.