Kallas staffetsvit bruten – guldet till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

IFK Umeå bröt Piteås segersvit på fyra raka segrar i damernas stafett efter ett superlopp av Linn Sömskar på andra sträckan. Charlotte Kallas Piteå hamnade ”bara” på en fjärdeplats efter att huvudfavoriterna förlorat på upploppet mot Falun Borlänge. – Allt är möjligt i stafett, men det var en bit upp, konstaterar Kalla efter loppet.

Tillsammans med Mia Eriksson och Lisa Vinsa var Charlotte Kallas Piteå stora favoriter på förhand.

Men utmanarna IFK Umeå, Falun Borlänge och Mora IK skulle göra det tufft för favoriterna. Linn Sömskar stod för en riktig kanonsträcka för sitt IFK Umeå på andra sträckan där hon körde upp laget till en 17 sekunder stor ledning inför sista sträckan.

Charlotte Kalla var 41 sekunder bakom Umeå i växling på en fjärdeplats, ett försprång som den rutinerade skidåkaren inte lyckades ta ikapp. Även Umeås sista åkare, Jonna Sundling, hade en riktigt bra dag och åkte snabbare än både Kalla och Stina Nilsson i spåret och höll undan ända in i mål.

– Jag var nervös att de skulle jaga ikapp fort men sen hörde jag att jag låg bra till och då kunde jag ta det lugnt, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

– Jag har inte åkt så bra under säsongen, men det känns jättebra att jag kan ta med mig det här till nästa säsong, fortsätter Sundling.

Silvermedaljörerna från fjol, IFK Umeå, vinner sitt första damstafettguld.

Kallas Piteå missade medalj

Umeå vann 30 sekunder före Mora IK med Stina Nilsson på sista sträckan och bronset gick överraskande till Falun Borlänge. Kalla åkte förbi Maja Dahlqvist i spåret men Dahlqvist skulle komma tillbaka och körde om Kalla strax före mål. Storfavoriterna Piteå blev därmed utan medalj.

– Jag märkte att Kalla inte drog ifrån så mycket och att hon såg lite trött ut så jag åkte bara på, säger Maja Dahlqvist till SVT Sport.

– Allt är möjligt i stafett, men jag märkte att det var en bit upp så jag ville inte stressa för mycket. Jag försökte gå på hårt i backarna men hon var vassare än mig i dag, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Det har varit en väldigt lång säsong, börjar du bli sliten?

– Ja det börjar jag nog bli, säger Kalla.

GUIDE: Så ser du SM-veckan i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer