Johansson Norgren inför Vasaloppet: ”Har varit en tung resa”

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren, som vunnit Vasaloppet två gånger, har haft en tuff vinter efter de svåra köldskadorna i Schweiz i januari.

Men efter andraplatsen i Tjejvasan förra veckan är hon nu redo att jaga sin tredje seger.

– Det har varit en tung resa det här året, men den här dagen har fått mig att fortsätta, säger hon till SVT Sport.

Britta Johansson Norgren var en skidspets bakom Lina Korsgren i Tjejvasan förra helgen. Ett resultat som gav energi hon tar med sig till Vasaloppet.

– Det betyder jättemycket. Från köldskadorna har det känts tungt i kroppen, jag har varit osäker... Då är det inte jätteroligt att åka skidor. Men känslan jag hade på Tjejvasan var helt tvärtom, det var jättekul från start och det var jättekul att kunna ta i.

Vasaloppet

Ni går ut först i år, 20 minuter före herrarna. Hur påverkar det?

– Det blir ett helt annat lopp. Jag är ofta jättenervös för starten, att kriga för en placering i första backen. och går oftast allt vad jag har på startrakan. Jag tror att vi kommer köra fort nu också i första backen, men det kommer att gå lugnare på myrarna.

– Jag räknar med att killarna kommer att komma ifatt oss någonstans och påverka vårt lopp men vad händer innan det? Blir det småkörningar eller väldigt lugnt? Det blir väldigt kul att se vad vi hittar på.

Korsgren jagar tredje segern

En tredje seger jagar även fjolårsvinnaren Lina Korsgren. Hon leder långloppscupen och har vunnit tre raka tävlingar.

– Sedan i fjol har jag haft en tredje seger i sike länge, den siktar jag på.

Hur blir det att möta Marit Björgen?

– Det ska bli så kul att hon kör, jag är ganska spänd på att se hur bra hon är? Jag är övertygad om att hon är svinbra men hur kör hon tekniskt, i klunga... Jag är spänd på att se det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet