Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Johaug berättar om viktproblemen: ”Kanske hade jag aldrig kommit tillbaka till start”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs karriär har framför allt handlat om framgångar och mästerskapsguld. Men nu berättar den norska skiddrottningen för första gången om en av sina största utmaningar – viktproblemen inför VM i Holmenkollen.

”Under det senaste året hade jag gått ned i vikt, ganska rejält”, berättar Johaug enligt VG.

Efter 14 VM-guld och fyra OS-guld valde Therese Johaug i våras att sluta med längdskidåkning på elitnivå. Nu har 34-åringen sammanfattat karriären i självbiografin ”Hele Historien”.

Där berättar hon för första gången om de viktproblem hon brottades med. Hon beskriver en händelse som inträffade bara månader före hemma-VM i Holmenkollen 2011. Johaug hade precis blivit trea i ett världscuplopp och dåvarande landslagstränaren Egil Kristiansen besökte henne på hotellrummet.

”Han kom nämligen inte för att gratulera. Egil kom för ett allvarligt samtal. Under det senaste året hade jag gått ned i vikt, ganska rejält. Han visste det. Jag visste det och vi hade pratat om det tidigare”, skriver Johaug i boken.

Sedan VM i Sapporo 2009 hade norskan gått ned tio procent av sin kroppsvikt. På hotellrummet fick hon ett ultimatum av tränaren.

”Kunde gått långt”

”Jag hade blivit för smal. Om jag inte skärpte mig kunde jag bli nekad att åka skidor resten av vintern.”

Tack vare hjälp från psykologer och näringsspecialister lyckades Johaug få ordning på vikten, men hon säger i en intervju med VG att det hade kunnat få stora konsekvenser om hon inte lyckats.

– Hade jag inte haft de personerna runt mig, då kunde det gått långt. Kanske hade jag aldrig kommit tillbaka till start – kanske. Eller att det hade tagit väldigt mycket längre tid eller att jag inte hade uppnått mina prestationer.

Guldmedaljens baksida

Inför VM i Holmenkollen reste Johaug hem till föräldrahemmet i Dalsbygda. Hon uppmanades att äta så mycket som möjligt, hon beskriver det som en ”fettkur”.

Johaug lyckades få bukt med vikten, hon fick tävla – och vann två guld i Holmenkollen, ett i stafett och ett på tremilen. Men hon kallar utmaningen som viktproblemen innebar för ”guldmedaljens baksida”.

”För mig gick det bra, men dessvärre gör det inte det för alla. Senare har jag sett fall både i landslaget och i andra miljöer där stödet runt vissa idrottare enligt mig har havererat, i alla fall har de inte fått lika bra uppföljning som jag fick”, skriver Johaug. 

Johaug tårfylld när hon får se bilder från första segern (7 mars 2022):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.