Therese Johaug har slutat. Nu blir det desto tyngre för Heidi Weng och det norska längdlandslaget. Foto: Bildbyrån

Norske professorn slår larm: ”För dåliga”

Uppdaterad
Publicerad

Professorn Öyvind Sandbakk slår larm om norsk längdåkning.

Han menar att det ser mörkt ut på damsidan inför kommande säsong.

– Det har skett en nedgång, säger Sandbakk till NRK.

Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla har lämnat stora hål efter sig i norsk damlängdåkning. Enligt norske professorn Öyvind Sandbakk ser det mörkt ut inför vintern.

I en ny rapport belyser han problematiken.

– Det är ingen kris, men med Maiken och Therese borta ska man inte bli förvånad om det blir ett utmanande år, resultatmässigt på damsidan, säger Sandbakk till NRK.

”Varit för dåliga”

Professorn har arbetat med rapporten sedan i våras. Nu belyser han flera strukturella problem, som avsaknaden av en professionell sportchef och strategi för ökat mångfald i den norska skidledningen.

– Faktum är att det har skett en nedgång i damernas längdåkning. Man står inför en utmaning. Vi kan inte förvänta oss att det ska lösas genom att det kommer fram nya idrottare, säger han och fortsätter:

– Vi har varit för dåliga på damsidan sedan 90-talet. Det är ett ihållande och ett växande problem inom norsk elitidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.