Johaug om Sundlings superform: ”Helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Tre OS-medaljer, överlägsen seger i helgens sprint och bästa svenska i distansloppet.

Den norska stjärnan Therese Johaug imponeras av Jonna Sundling och svenskans form.

– Det är helt galet, säger Johaug till SVT Sport.

Efter den fina fjärdeplatsen på tremilen i OS fortsätter Jonna  Sundling att imponera på distans. I söndagens världscuplopp över 10 kilometer klassiskt i Lahtis i Finland blev Sundling bästa svenska på femte plats – 24 sekunder från pallen.

Loppets vinnare, Therese Johaug, gläds åt svenskans distansframgångar.

– Det är väldigt kul att se hennes utveckling. Hon har många fantastiska år framför sig, säger Therese Johaug till SVT Sport efter loppet.

”Ska absolut inte underskatta henne”

27-åriga Sundling, som vann OS-guld i sprint i Peking, var dessutom överlägsen i lördagens världscupsprint i Lahtis.

– Det är så kul att se Jonna. En grymmare tjej på sprint finns inte just nu. Det hon gjorde i går (läs i lördags) och i OS är helt galet, säger Johaug.

Ebba Andersson, som blev sexa i distansloppet, instämmer.

– Hon visar fortsatt väldigt fin form och är ju en stark åkare både på sprint och distans så vi ska absolut inte underskatta henne, säger hon.

Konkurrenterna kryper närmare

Den vanligtvis så överlägsna Johaug vann gårdagens 10 kilometer klassiskt knappt. Den norska stjärnan var blott 1,2 sekunder före ryskan Natalija Nepryajeva.

– Det var väldigt, väldigt tajt. Jag hade maximal otur att Natalija fick min rygg på andra varvet men så är sporten och jag försökte bara att göra det bästa utav det, säger hon.

Även på OS blev det en knapp seger för Johaug på 10 kilometer klassiskt, och norskan medger att konkurrenterna kommer närmare.

– Ja, det gör de och det är bra, säger hon.

– Det är härligare att vinna när det är en sekundstrid och när du har de där sekunderna på din sida, än när det är en stor seger. Det är bra för mig och det är bra för sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.