Therese Johaug var strålande glad efter dagens vinst i Sjusjöen. Foto: TT

Johaug vann men fick försvara sin heder: ”Det är tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug vann som väntat 10 km fritt i Lillehammer när Norgeeliten gjorde upp. På andra plats kom junioren Helene Marie Fossesholm som dock bara var 20 sekunder efter. Desto jobbigare blev frågorna efteråt.

Efter loppet berättade Johaug om kritiken mot att hon fått den fina norska utmärkelsen (typ Bragdguldet i Sverige) Egebergs hederspris. Kritikerna med den tiofaldige norske orienteringsvärldsmästaren Olav Lundanes i spetsen menar att Johaug inte skulle fått det eftersom hon allt för länge förnekade sin egen skuld i den uppmärksammade dopningshärvan hösten 2016.

– Det är tufft och jag sticker inte under stolen med det. Men somjag har sagt tidigare, de har rätt till sina åsikter. Jag vet innerst inne vad som har hänt i det här fallet, och det vet även mina närmaste som stöttar mig. Sedan får kritikerna ha sina åsikter, säger Johaug till NRK.

Corona och idrott

Hade inte samma gnista som i Kuusamo

Vid tävlingarna i Sjusjöen 20 km utanför Lillehammer hade Johaug tagit en ledning med 20 sekunder till Fossesholm vid 6 km, ett avstånd som förblev konstant in i mål.

Resterande norskor var sedan över minuten och mer därtill efter Johaug.

– Det är ett bra lopp men jag fick slita mig runt. Jag hade inte den där gnistan jag kände i Kuusamo (Ruka), säger Johaug till norska Dagbladet.

Troligen hade bara Frida Karlsson och Ebba Andersson kunnat hota om tävlingen gällt som världscup.

”Hög internationell nivå”

– De två första gör ett lopp som var på hög internationell nivå, säger damtränaren Ole Morten Iversen.

19-åriga Fossesholm var nöjd med dagens lopp.

– Jag hade den där attacken att kunna jobba över krön och driva på uppför backarna. Jag gjorde ett bra lopp både taktiskt och tekniskt, säger Fossesholm.

Heidi Weng, som bröt minitouren i Ruka efter att ha känt oro inför covid-situationen, avstod dagens lopp men ska köra 10 km klassiskt i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet