Therese Johaug springer 10 000 meter under Norska mästerskapen. Foto: TT

Johaugs varning till de yngre: ”De kommer knäcka sig totalt”

Publicerad

Skidstjärnan Therese Johaug dominerade totalt förra säsongen.
Nu skickar hon en varning till de yngre norska åkarna.
– De kommer knäcka sig totalt om de försöker hänga på mig, säger hon till VG.

Förutom rutinerade namn som Johaug, Heidi Weng, Ragnhild Haga och Ingvild Flugstad Östberg består det norska laget av många yngre kvinnor. Det gör att skillnaderna i erfarenhet och träning skiljer åt sig ganska mycket. Johaug kör turer upp och ner till landslagets hotell på 1 750 meters höjd i Frankrike.

– Det är helt galet om de ska försöka följa med mig på rullskidor eller löpning här. De kommer knäcka sig totalt. Nu är det ett väldigt ungt lag med många yngre kvinnor. Det är viktigt för dem att det inte blir någon ”varvtidsträning”, att de ska försöka hålla jämna steg med mig. Det blir inte roligt om man inte orkar ta sig ut och träna, säger Therese Johaug till Verdens Gang.

”Lite farligt”

Ragnhild Haga tog OS-guld på 10 kilometer 2018 och berättar att landslagskollegan brukar träna med herrarna på långturer. En varning kan vara bra, även om det också ger mycket för laget att få se hur Johaug tränar, tycker 28-åringen.

– Vi är oerhört privilegierade som kan se var världens bästa befinner sig, och själva kan utgå ifrån det. Jag tycker det är tudelat. Det är lite farligt, men också otroligt bra att ha en åkare som Therese i laget, säger hon till tidningen.

”Går inte hänga på”

En av de yngre i laget, 22-åriga Tiril Udnes Weng, vittnar om de stora avstånden till Johaug i tuffa backar.

– Det är klart det inte går att hänga på henne. Men när vi tränar på hög höjd kör vi på lättare hjul. Då kan vi faktiskt hänga med några sekunder utan att bli frånåkta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer