Sundling om sjukdomen inför VM: ”Jag blev väldigt stressad”

Uppdaterad
Publicerad

Hon skulle göra VM-debut i Lahtis 2017, men blev sjuk. När Jonna Sundling för drygt två veckor sedan återigen fick problem med sjukdom inför VM blev hon därför orolig.

– Jag blev väldigt stressad. Jag tänkte: ”inte igen”, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

Jonna Sundling är en av många svenska VM-sprinthopp på damsidan. Men de senaste veckorna har varit jobbiga för 24-åringen från Umeå, på grund av en långdragen förkylning.

– Det var egentligen inte förrän i torsdags förra veckan som jag kunde börja träna på riktigt igen, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

Sundling missade VM i Lahtis 2017 just på grund av sjukdom. Förkylningen hon kämpat med senaste veckorna har därför skapat extra mycket oro.

Fick bakslag på bakslag

Det började efter SM i Sundsvall för tre veckor sedan, då Jonna Sundling började känna sig ovanligt trött i kroppen. Efter några dagars vila började hon träna igen, men förkylningen gav sig inte.

– Jag tränade, fick bakslag, tränade, fick bakslag. Jag blev väldigt stressad och tänkte ”inte igen”. Men nu är jag här och jag hoppas jag håller hela vägen fram till start.

Är du hundra procent frisk nu då?

– Frisk är jag, men var formen är just nu vet jag inte. Jag kände mig väldigt bra på SM och tycker ändå jag haft en pigg kropp under tiden jag varit lite småkrasslig.

Spurtade ner Stina Nilsson i Lillehammer

Sundling slog igenom på allvar i JVM 2014 där hon tog guld i individuella sprinten och i stafetten. I vinter har hon haft en stark säsong och tog karriärens första världscupseger på seniornivå när hon spurtade ner Stina Nilsson och vann sprinten i Lillehammer.

Hur mycket betydde den segern?

– Den betydde väldigt mycket. Den visade att jag kan stå där på pallen.

Och vad betyder det att ha ett så fantastiskt lag?

– Det är faktiskt jätteroligt. Även om vi tävlar mot varandra så är vi ett lag, vi hejar på varandra. Vi blir motiverade av varandras prestationer.

Grip: ”Det kommer bli tufft”

De svenska damerna har imponerat stort i vinter och förväntningarna inför dagens sprint i fristil är därför höga. De som kommer till start är Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Hanna Falk.

– Vi har ett spännande lag som har gjort bra prestationer över hela året. Sen ska vi vara ödmjuka, det är inte bara är att åka dit och hämta hem medaljer. Det kommer bli tufft och tajt, säger landslagschefen Rickard Grip till SVT Sport.

I normala fall är man kanske nöjd med en svensk medalj, men nu vill du kanske ha ännu mer?

– Man vill alltid ha mer. Men jag är absolut nöjd om vi kan summera torsdagen med en medalj på damsidan. Det är ett bra resultat för Sverige.

Hur många svenskor har vi till final?

– Jag hoppas vi i alla fall kan ha två av fyra till final. Alla har potentialen att ta sig dit, det har vi visat under säsongen.

Här är tiderna att ha koll på under torsdagen:

11.30-14.00 SVT1

Sprint i fristil, kval, damer och herrar

14.00-16.30 SVT1

Sprint i fristil, finaler, damer och herrar

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.