Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling hoppas och tror att formen är okej inför återkomsten till världscupen. Foto: Bildbyrån

Jonna Sundling om tuffa sjukdomstiden: ”Det är en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon gör olympiska mästaren Jonna Sundling säsongsdebut i världscupen då det är fristilssprint i Livigno. Det efter att ha fått den första delen av säsongen spolierad på grund av sjukdom.

– Det där är ju en mardröm för oss skidåkare, att vara sjuk så länge, säger hon till SVT Sport.

Jonna Sundling, 28, kunde inte träna eller tävla på hela november på grund av segdragen förkylning. I december gjorde hon comeback i Skandinaviska cupen, men i morgon är det dags för henne att återigen tävla i världscupen.

– Jag känner mig helt okej, utifrån var jag kommer ifrån så har det känts bättre och bättre, säger hon.

Sedan förra veckan har hon varit i just Livigno på höjdhöjdsläger. Hon vet inte vad hon ska vänta sig resultatmässigt då hon ska möta världseliten.

– Det är svårt att säga. Jag har inte tävlat så mycket och kommer från en lång sjukdom. I det vi håller på med så är det väldigt viktig att få vara frisk. När det blir en sådan lång sjukdom så vet man aldrig hur det slår. Jag hoppas ändå att jag har en hyfsad form, men det får vi se imorgon.

Sundling berättar om höstens tuffa sjukdomsperiod.

– Det var jättetrist, för det kändes ganska bra innan jag blev dålig. Det där är ju en mardröm för oss skidåkare, att vara sjuk så länge. Men man gräver efter positiva saker för att överleva och jag kände ju att det kunde ha varit mycket värre. Jag var inte sängliggande, utan jag kunde göra lite vardagsgrejer men inte träna.

Då Sundling i december var tillbaka i Skandinaviska cupen i Östersund vann hon direkt.

– Jag var mer i fas än jag trodde att jag skulle vara efter sjukdomen. Det var väldigt kul att känna att det jag har gjort kan fungera, säger hon.

I morgon lördag är det fristilssprint i Livigno och på söndag är det sprintstafett. Efter Livigno är det världscuptävlingar i Les Rousses och Toblach innan VM avgörs i slovenska Planica. Sundling har redan en säkrad plats i VM-truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.