Charlotte Kalla gjorde comeback i Östersund på lördagen. Foto: Bildbyrån

Kalla över två minuter från täten i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Första tävlingen på nästan tio månader.

Då var Charlotte Kalla två minuter och 15 sekunder efter vinnande Ebba Andersson i skejtloppet över 15 kilometer i Östersund.

Kalla ställde sig på startlinjen för första gången sedan den 7 mars efter att ha testats positivt för covid-19 i november.

Inför loppet pratade hon om viss nervositet och om frågetecken gällande den fysiska formen.

– Det är en väg att vandra. Speciellt med tanke på att insatsen i träning har varit på en annan nivå än vad jag har haft innan sjukdomen. Men jag känner inte så stor oro, sade Kalla till Sportbladet.

Ryckte ifrån

Hon hade startnummer tre i lördagens nationella masstart men blev snabbt avhängd av suveräna Ebba Andersson och Frida Karlsson i täten.

Duon var i en klass för sig och med knappa milen körd låg Charlotte Kalla på åttonde plats, en minut och 20 sekunder efter Andersson och Karlsson. Samtidigt bildades det en klunga i kampen om tredje plats där Emma Ribom, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Linn Svahn gjorde upp.

Avståndet till tätduon fortsatte att växa och Ebba Andersson vann till slut med en tiondel före Frida Karlsson efter en spurtduell.

– Jag lyckades vara först in på upploppet, det var nog den främsta nyckeln i dag, säger Ebba Andersson i Sportbladets sändning.

Frida: ”Dåligt upplopp av mig”

Frida Karlsson:

– Det var ett dåligt upplopp av mig. Jag tänkte att jag skulle trycka stenhårt över krönet men kom för nära. Det kunde jag ha gjort mycket bättre.

Jonna Sundling blev trea, Maja Dahlqvist fyra och Linn Svahn femma, alla runt en och en halv minut från täten.

Kalla körde in som sjua.

Damtränaren Magnus Ingesson beskrev hennes comeback som ”ganska positiv”.

– Det gick lite upp och ner under loppet. Det är svårt med de här tempohöjningarna, men det var inte helt ner i källaren, det är ändå positivt. Att gå för hårt skulle kosta för mycket. Det var ingen som förväntade sig att hon skulle matcha Frida och Ebba, säger Ingesson.

KLIPP: Här utmanar Björgen Johaug i gymmet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.