Kläbo tappade 50 sekunder – vann ändå

Publicerad

Om suveräna Johannes Hösflot Kläbo bara släppte upp sina konkurrenter av taktiska skäl eller av trötthet vet nog bara han själv – men han tappade 50 sekunder på både Alexsander Bolsjunov och Alex Harvey.
Men vad gjorde det? Han spurtade ju hem segern i jaktstarten ändå och tog hem den totala världscupen.

– Jag gick ut för att hålla men kände mig sliten, jag tog ut mig hårt igår, säger Kläbo efteråt.

– Jag tänkte att jag kunde släppa in de och ligga i rygg, sedan hade jag ett massor av energi på slutet, fortsätter han.

Slutet blev raffinerat. De tre i täten var överlägsna och först var det Alex Harvey, som i sitt sista lopp i karriären, stack i väg.

Då jublades det på hemmabanan.

”Mäktigt”

Men en seger – det tänkte ju inte norrmannen ge honom. Några snabba stavryck senare var han ikapp och innan mål var han klart förbi.

– Kläbo har en spjutspets. På bara några få tag kan han skaffa sig flera meter. Han är en unik skidåkare. Det är mäktigt. Det finns en hel del mer att vänta av honom, säger experten Johanna Ojala.

Segern gör att Kläbo också vinner den totala världscupen i tämligen klar stil. Norrmannen som tog tre VM-guld och även vann Tour de Ski tog sin 13:e seger den här säsongen.

Kul däremot för Harvey, var att han var snabbast på själva distansen, och därmed fick en seger i sitt sista världscuplopp i karriären.

Kläbo: ”Hade massor av energi på slutet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer