Johannes Hösflot Kläbo söker glädjen igen. Foto: Bildbyrån

Efter tuffa tiden – Kläbo vill byta lag igen

Uppdaterad
Publicerad

Norska längdskidstjärnan Johannes Hösflot Kläbo är ute efter förändring, det efter att ha uttryckt att han inte känt någon glädje i skidåkningen. Nu vill han byta tillbaka till sprintlandslaget – något som det norska förbundet inte kan lova kommer genomföras.

Redan inför säsongen 2017/2018 ville Johannes Hösflot Kläbo ha en plats i allroundlaget, för att utvecklas mer som distansåkare. Då fick han nöja sig med sprintlaget och var öppet besviken. Inför den här säsongen fick han dock igenom sin vilja och bytte till allroundlaget.

I mars uttryckte Kläbo att han saknat glädjen på sistone och inte känt att han har roligt på jobbet varje dag.

– Då måste du börja söka, och hitta tillbaka till gnistan där det roligaste du vet är att tävla och träna. Jag saknar leken, för att använda ett sånt ord, sa han till NRK.

Nu kanske Kläbo hittat vägen tillbaka till lusten igen – genom att byta tillbaka till sprintlaget.

– Det är det jag har mest lust till, och som jag känner passar mig bäst, säger han i ett pressmeddelande.

Det ska han ha kommit fram till efter att ha summerat säsongen som varit, tillsammans med pappa Haakon, och funderat på vad som passar honom bäst inför kommande säsong då både världscupen och ett VM står på schemat.

– Det är ett beslut jag gör baserat på lust och glädje, inte på grund av missnöje. Jag tror att det är en bra grund för mig för att förverkliga de målsättningarna jag har.

”Måste ha respekt för det”

Han förtydligar också att både han och hans mångåriga tränare, hans morfar, tycker att det passar hans utveckling bättre med sprintlaget.

Kläbo uppger dock att han inte är missnöjd med sin utveckling som distansåkare, även om han gärna skulle ha varit ”några hack upp” i distanscupen med tanke på den sammanlagda världscupsegern (som vanns av Alexander Bolsjunov).

Landslagschefen Espen Bjervig kan dock inte lova att Kläbo får sin vilja igenom omgående.

– Johannes har önskat att byta tillbaka till sprintlandslaget, och när en av världens bästa skidåkare yttrar det så måste vi lyssna och ha respekt för det. Men till syvende och sist är det vi som sätter ihop laget, och de lagen blir offentliga i slutet av april eller slutet av maj, säger Bjervig till NTB.

REPORTAGE: Stor uppmärksamhet kring Kläbo (1 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.