Klassiska långloppet Birkebeinerrennet ställs in. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klassiska loppet i Norge flyttas – till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Birkebeinerrennet är ett av de mest klassiska loppen i långloppscupen.

Men loppet ställs nu in på grund av coronarestriktionerna i Norge.

Ersättaren blir Vålådalsrennet i Sverige.

På grund av de rådande coronarestriktionerna i Norge ställs Birkebeinerrennet in. Den tomma luckan i kalendern fylls i stället av Vålådalsrennet.

– Vålådalen kommer dekoreras som stadion i Birken. På detta sätt kommer det ändå finns en liten del av Birken även detta år, fast på svensk mark, därav namnet Vålådalsrennet, säger Eirik Torbjörnsen, VD för Birkenbeinerrennet, till Ski classics hemsida.

Vålådalsrennet kommet enbart vara öppet för de som tävlar i Ski classics och elitåkare som uppfyller vissa kriterier. Banan kommer vara 54 kilometer och ha en liknande profil som Birken.

– Vi har arbetat hårt för att hitta en ersättare. Med tanke på att Årefjällsloppet kommer äga rum där veckan efter, så är det många som inte behöver en extra resa och kan hålla sig så isolerade som möjligt, säger David Nilsson, VD för Ski Classics.

Vålådalsrennet körs den 20:e mars.

MER LÅNGLOPP: Fredriksson förklarar riskerna med extrem kyla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.