Maja Dahlqvist saknar Rikard Grip. Foto: Bildbyrån

Landslagsåkarna ville ha kvar Rikard Grip

Uppdaterad
Publicerad

Karusellen i skidlandslagets ledarstab har snurrat till det för åkarna.
Flera tunga namn har lämnat, däribland landslagschefen Rikard Grip, och det har påverkat gruppen.
– Det har varit lite oroligt, säger Evelina Settlin.

Våren präglades av turbulens i landslaget och flera tunga namn lämnade. Den tydligaste förändringen för åkarna är att Rikard Grip inte är kvar.

Den tidigare förbundskaptenen och landslagschefen, som var en del av landslaget 2010–2019 och visat vägen till 35 OS- och VM-medaljer, slutade i mars.

Ledarkarusellen har inte gått åkarna förbi, även om de flesta säger att de inte påverkats av kaoset menar andra att det funnits en oro.

”Har märkts av”

– Det är klart att det har märkts av, sedan tycker jag att tränarna gjort ett väldigt bra jobb i att hålla den delen ifrån oss, säger Evelina Settlin.

Hur?

– Det har varit lite oroligt, lite smågrejer som vem ska man fråga, var ska jag ta det... Så blir det tre vändor innan man kommit till rätt person. Och jag är sådan som person som gärna vill ha koll på grejer och ha kontroll och när man inte vet vad som händer har det varit lite mycket att tänka på.

Samtliga i landslaget som TT pratade under förra veckans pressträff i Solna var eniga om att de kommer att sakna Grip, den trygga ledarfiguren som hade övergripande koll och kunde styra upp det mesta, enligt åkarna.

Många uttrycker också att de hade velat ha kvar Grip.

”Blir bra ändå”

– Om jag hade fått välja hade jag haft kvar honom. Men det kommer säkert att bli bra nu också, säger Maja Dahlqvist.

– Jag hade inte tackat nej till att han skulle ha varit kvar, jag tycker han är bra, säger Jonna Sundling.

Även Calle Halfvarsson hade önskat ha kvar Rikard Grip:

– Ja. För mig hade han gärna fått vara kvar. Men nu är han inte det och då får vi hoppas att det blir bra ändå, säger Halfvarsson.

När SVT Sport söker den före detta landslagschefen svarar han via sms att han inte vill kommentera det som har hänt och vill fokusera på sin nya roll inom Sveriges Olympiska Kommitté. Lovorden från åkarna har han dock tagit del av.

”Jag blir glad och tacksam över att åkare uppskattar det hibb ocg engagemang jag haft för längdlandslaget”

Varför Rikard Grip egentligen lämnade landslaget är inte helt klarlagt. Den officiella versionen är att han valde att lämna självmant efter tio år på posten.

Men enligt Expressen och Aftonbladet fick Grip sparken. Förbundsdirektör Ola Strömberg, tillförordnad längdchef, varken dementerar eller bekräftar uppgifterna.

Tycker annorlunda

– Tråkigt svar: Jag kan inte gå in i detalj på det. Det är någonting mellan Johan Sares, som då var längdchef, och Rikard Grip. Jag var självklart involverad och införstådd i vad som hände, men jag känner att jag inte vill gå in i de detaljerna nu, säger han.

Ola Strömberg delar inte åkarnas bild om vidden av ledarkarusellens påverkan.

– Jag tror väl inte att det har påverkat, eller kommer att påverka, åkarna och tränarna så mycket den här säsongen. Det är det väl klart att dem kan börja tänka på olika saker. Men jag tror faktiskt inte att det kommer att påverka dem speciellt mycket, de är så professionella och fokuserade på det de ska göra. Det ligger lite längre ifrån deras verklighet, deras normala dagar.

Arkiv: Grips Frida-hyllning: ”Alla möjligheter att bli en ny skiddrottning” (29 mars)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer