Landslagschefen Anders Byström har haft en dialog med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist och ville ha ett besked under gårdagen. Foto: Bildbyrån

Landslagschefen om avhoppen: ”Ingen chock”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan skickade svenska skidförbundet ut ett pressmeddelande där Frida Karlsson och Maja Dahlqvist ingick i A-landslaget. I går hoppade de av och meddelade att de ska träna i egen regi.

– Det är inga konstigheter, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Han menar att de var uttagna men inte tackat ja.

– Vi skickade ut vilka som var uttagna och vi har även haft en dialog med dem själva om de skulle vara med eller inte, förklarar Byström

Vad fick ni för signaler när ni skickade ut pressmeddelandet om att de var uttagna i A-landslaget?

– Det vi presenterade var de som var uttagna, vilket inte var några konstigheter, sedan sa vi på pressträffen att vi skulle fortsätta dialogen med några stycken och att det kunde hända saker efter det.

Hur pass överraskad blev du av gårdagens besked?

– Nej, så klart inte eftersom vi haft dialogen hela tiden. Jag vet hur de har tänkt så det är ingen chock direkt utan vi har försökt hitta bra lösningar. Sedan ville vi att de skulle bestämma sig igår eftersom det gått så pass lång tid och vi har kickoffen med första lägret i Falun i dag. Det var bra att det kom ett beslut.

Inte givet att Karlssons och Dahlqvists platser ersätts

Kommer deras platser i A-landslaget att ersättas?

– Vi har kriterier om att man ska ha varit högt upp i världscupen och vi fått titta på vilka som kan möta de kriterierna. Sedan får vi se om de möjligtvis ska ersättas. Egentligen är det Majas och Fridas platser, det är de som är uttagna.

Tittar man på Team Bauhaus så finns bland andra Moa Hansson och Louise Lindström där. Hur ligger de till?

– De kommer att vara med på alla läger ändå och vi får värdera om de har nog bra resultat men som läget är nu står den trupp som vi tagit ut.

Alla avtal påskrivna

Ni förväntar er inga fler avhopp framöver?

– Nej, de övriga har skrivit på avtalet och kommer hit i kväll för kickoffen i Falun. Sedan fortsätter dialogen med åkarna hela tiden.

Vad betyder det att landslaget missar så stora stjärnor i verksamheten? (även Linn Svahn kör i egen regi)

– Är man insatt i längdskidvärlden inser man att vi har våra elitmiljöer i Falun och Östersund, där bor i princip alla åkare. De (Karlsson och Dahlqvist) kommer att träna med grupperna vardagligen. På läger får de övriga bra sparring ändå, vi har kanske världens bästa allroundåkare i Jonna Sundling så gruppen är väldig stark även om vi kommer att sakna Frida och Maja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist och Frida Karlsson lämnar landslaget. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.