Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Skapar massa frågetecken”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Anders Blomquist är orolig över att Sveriges tre största stjärnor nu lämnat landslaget.

– Det är väldigt bekymmersamt att så stora delar och så stora stjärnor väljer att inte nyttja landslagsmodellen, det skapar ju massa frågetecken om vi gör rätt saker för våra aktiva, säger han.

Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Tre av Sveriges stora längd-och sprintstjärnor har lämnat landslaget. Något som Anders Blomquist är bekymrad över. Samtidigt medger han att det är en svår situation för landslaget att lösa.

Vad tror du det beror på att de lämnar?

– Skidåkning är en individuell idrott, sen kan man i grupper förstärka en träningseffekt och lära och utmana varndra. Men det handlar också om att varje individ måste vara lite egoistisk och göra det som är bäst för den personen om man har ambitionen att bli bäst i världen, och det har ju alla de här tre tjejerna. Det är en svår nöt att knäcka men man måste klara av det på ett bra sätt om man ska ha ett slagkraftigt landslag.

Vad säger det här om förbundets upplägg, att de tre största inte är med till nästa säsong?

– Alla tre har ju egna tränare, de har inte nyttjat tränarkapaciteten (i landslaget), annat än att få råd i närhet till tävling. Annars har de i stor utsträckning förlitat sig på en annan tränarhjälp som de är nöjda med.

Anders Blomquist ser också en risk för spänningar i gruppen om förbundet inte sköter situationen på ett smidigt sätt.

– Det finns absolut en risk. Sen tror jag att tjejerna är väldigt duktiga lagspelare på en massa sätt, i tränings-och tävlingssituationer. Den delen tror jag inte blir så svår att lösa om hanteringen från förbundet inte skapar onödiga konflikter som river upp sår.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Var beredda att avstå ersättning helt” (30 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.