Landslagschefen om Kallas OS-status: ”Oväntat att det skulle gå så pass tungt i Finland”

Uppdaterad
Publicerad

OS är säsongens stora mål för längdskidåkarna.

För att nå dit måste Charlotte Kalla steppa upp – resultaten hon presterat hittills räcker inte.

I helgen får 34-åringen en ny chans när världscupen avgörs i Lillehammer.

– Det handlar om att man måste göra toppresultat, för så pass tuff är uttagningen i svenska damlandslaget, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

När världscupen inleddes i Ruka, Finland, förra helgen slutade Charlotte Kalla på 23:e plats i 10-kilometersloppet, nästan en och en halv minut efter segraren Frida Karlsson. I jaktstarten dagen därpå åkte Kalla in på 18:e plats.

– Ja, det är klart att det blev ingen jättekul helg för henne i Ruka. Jag hoppas verkligen att hon får visa i helgen att hon är stark, för vi har sett under hösten att hon är i väldigt bra slag. Det var lite oväntat att det skulle gå så pass tung som det gjorde i Finland, säger landslagschef Anders Byström.

– Vi hoppas att hon får visa det i helgen och nästa helg.

För konkurrensen är stenhård. Kalla hade fem blågula åkare före sig i första loppet i Ruka, däribland mindre rutinerade Moa Olsson och Louise Lindström.

– Det handlar om att man måste göra toppresultat, för så pass tuff är uttagningen i svenska damlandslaget och vi har några nya som har kommit in och gjorde det väldigt bra i Ruka. Det är flera om det. Det är en hård kamp om platserna, man måste vara där uppe och slåss i toppen.

Så just nu är det några som är före Charlotte Kalla i jakten om en OS-plats?

– Vi har ingen sådan rankning än, men det säger sig själv att resultaten i början är viktiga. Man får kämpa för det de kommande helgerna också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.