Leo Johansson: ”Det största du kan göra för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla segrar i premiären i Gällivare och fina prestationer i världscupen.

I dag blev Leo Johansson uttagen till OS i Peking 2022.

– Riktigt kul, det här är det största du kan göra för Sverige, säger Leo Johansson till SVT.

Sverigepremiären i Gällivare blev en succé för Leo Johansson som vann både 15 kilometer klassiskt och 15 kilometer fristil.

Efter det fick han debutera i världscupen och i dag blev han uttagen till sitt första OS.

– Riktigt kul. Det är stort att få representera Sverige på ett OS, det är det största du kan göra för Sverige, säger Leo Johansson till SVT.

Hur överraskad blev du?

– Jag hade förhoppningar men var inte helt hundra.

22-årige Johansson berättar att hård träning ligger bakom säsongens genombrott. Under OS hoppas han på att få vara med och tävla – framför allt på tre distanser.

– Skiathlonen, 15 kilometer klassiskt och stafetten. De tre skulle jag vilja köra.

SVT Sports expert Anders Blomquist blev förvånad över uttagningen av Johansson.

– Jag är lite överraskad att man tar ut honom nu och inte väntar till nästa uttagning. Men å andra sidan har han åkt väldigt bra, han är ung och är ett framtidsnamn så det kan bli en bra erfarenhet för honom även om han kanske inte får åka någon sträcka.

Var det rätt eller fel att ta ut honom?

– Jag tycker det är rätt. Vi behöver en föryngring i det svenska herralandslaget. På så sätt tycker jag det är rätt i och med att de äldre inte presterat så bra som man önskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.