Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linn Svahn och Maja Dahlqvist berätta om incidenten i sprintfinalen Foto: Viaplay/TT

Maja Dahlqvist fick ångest efter VM-bronset: Synd att det var Linn och jag

Uppdaterad
Publicerad

Hon tog sin första individuella VM-medalj i en svensk succésprint.

Men Maja Dahlqvist hade ångest för en incident med Linn Svahn.

– Det suger, säger bronsmedaljören till SVT Sport.

Mitt i sprintfinalen vid VM i Planica – där svenskorna slutade etta, tvåa trea och fyra – utspelade sig dramatik inför den avslutande stigningen. Bakom toppduon Jonna Sundling och Emma Ribom placerade sig Maja Dahlqvist framför Linn Svahn, som tappade fart och slutade fyra.

– Det går alltid att säga om, och om, och om i efterhand. Men jag hade hoppats på att få rygga Jonna och Emma när de drog i väg inför sista backen. Jag spetsade hennes skidor och hon tryckte mig utanför banan. Det är som det är, säger Linn Svahn till SVT Sport.

– Nu brottades jag och Maja lite väl mycket i finalen, och det tog väl mycket krafter.

Var det oschysst eller är det sådant som händer i sprint?

– Nej, jag tror väl att jag och Maja är de som verkligen kan gå hårt på varandra. Då blir det hårt mot hårt. Det finns ingen jag tycker förtjänar en individuell medalj mer än Maja. Men det är ju surt då för det kändes som om jag hade kunnat göra mer än en fjärdeplats. Jag är stolt över det ändå.

Se duellen mellan Svahn och Dahlqvist

”Inte överlycklig för medaljen då”

För Maja Dahlqvist, som tack vare bronset knep sin första individuella VM-medalj, uteblev glädjen vid målgång.

– När jag korsade mållinjen hade jag lite ångest för Linns skull för att det blev tight där i sista backen. Jag var inte helt överlycklig för medaljen där och då, men nu är jag glad, berättar Maja Dahlqvist.

Hur är det att balansera de tankarna?

– Sprint är sprint och det är synd att det var Linn och jag. Jag vet inte vad jag hade kunnat göra åt det, vi var på väg mot samma spår och jag var snäppet före. Det suger men jag är glad över att jag tog en bronsmedalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.