Maja Dahlqvist. Foto: TT

Maja Dahlqvist påverkas av kriget

Uppdaterad
Publicerad

Det är krig i Ukraina som är invaderat av Ryssland.

Samtidigt pågår världscupen i längdskidor, imorgon kör Maja Dahlqvist sprinten i norska Drammen.

– Vi är inte bara skidåkare, vi är människor också, så det är klart att vi påverkas lika mycket, säger hon till SVT Sport.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina har pågått i snart en vecka. Maja Dahlqvist sitter i bil på

väg till norska Drammen för torsdagens världscupsprint, hon är påverkad.

Idrott och politik

– I min lilla värld ska det bli kul att tävla, men i det stora hela blir det lite speciellt. Det är som det är i världen, men för min del ska det bli kul att tävla, säger hon till SVT Sport.

Det känns som att skidåkare ofta är i sin egen bubbla, men det känns som att den bubblan har spräckts nu?

– Så är det, det är inte så många, och inte heller vi, som bryr oss om resultaten när det är som det är i världen. Nu när Ryssland åker hem och så, det blir ju speciella tävlingar för oss också.

“Det är bara helt sjukt allting”

Tidigare under dagen gick den skadade landslagskompisen Linn Svahn ut på sociala medier och kommenterade kriget i Ukraina.

“Allt är för fruktansvärt och brutalt. Sedan 24:e februari är världen förändrad”, skriver hon i inlägget.

Maja Dahlqvist känner också av det som händer i världen.

– Det är klart att man påverkas, det är bara helt sjukt allting, man förstår inte att det är 2022 och det är krig, det är svårt att förstå. Helt sjukt, man lider med alla som är med i det.

Hur påverkas man ute på tävlingar av världsläget?

– Just under själva loppet är det inget jag tänker på, men runt om så ser man mycket om  det, det blir ju ett oroligt läge och vi är inte bara skidåkare, vi är människor också, så det är klart att vi påverkas lika mycket som alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet