Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se massvurpan i sprintfinalen

Massvurpa i sprintfinalen – Fähndrich oväntad segrare

Uppdaterad
Publicerad

I damernas sprintfinal i Gällivare utspelade sig en dråplig scen. Alldeles för många skidåkare trängdes i en alldeles för snäv kurva och svenskorna föll som dominobrickor – vilket lämnade loppet öppet för Nadine Fähndrich från Schweiz.

Fem av sex åkare gick i backen i finalen.

En scen som närmast förde tankarna till Steven Bradburys osannolika guld i skridskons short track på OS i Salt Lake City 2002. 

– Det gick rätt bra till första utförsbacken, det går så himla fort. Jag vet inte om det är Linn eller Moa som faller först men alla följer med. Jag har ingenstans att ta vägen. Jag hade inte planerat att ramla där och trodde jag bröt skidorna först, säger Jonna Sundling direkt efter det ovanliga loppet.

– Efteråt var det bara att köra på och ändra fokus.

Svahn: ”Surt när sådana här saker händer”

Sundling slutade trots kaoset på en tredjeplats. Andraplatsen gick till Linn Svahn.

– Jag var lite arg när jag kom i mål, men samtidigt... alla ramlade ju. Det var min första seniortävling på riktigt så det var väl kul att vara med och kriga om det, med surt när sådana här saker händer, säger Linn Svahn efteråt.

Att tillägga var att segrarinnan Nadine Fähndrich föll i en annan situation i ett senare läge. Schweiziskan var nära att tappa ledningen men höll avståndet till de jagande svenskorna.

Johanna Hagström föll redan i semin

Ett annat fall som ställde till det var Johanna Hagströms i semifinalen. Hagström var snabbast i prologen och såg länge ut som en pallkandidat. Men 21-åringen föll i första semin och skrek till av frustration när hon såg sina finalchanser bokstavligen glida ifrån henne.

– Jag är så jäkla besviken. Den där kurvan är inte kul, den är feldoserad. Så tänker man ”det enda som inte får hända nu är att ramla”, och så ramlar jag, säger Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer