Tungt för det norska skidförbundet. Foto: Bildbyrån

Miljonsmäll för norska skidförbundet – saknar huvudsponsor

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset gör att det norska skidförbundet lider – både ekonomiskt och sportsligt. De tvingas skippa en stor del av verksamheten och inställda evenemang gör att de går miste om mycket pengar.

– Som världen ser ut nu så hänger allt på en tunn tråd, säger längdchefen Espen Bjervig till NRK.

Det norska skidförbundet har bestämt att all aktivitet fram tills sommaren ställs in. Det innebär bland annat gemensamma träningsläger så nu tränare skidåkarna på egen hand istället. Hur det blir i sommar återstår att se.

– Vi måste planera efter några scenarier. Ett är att världen är normal efter sommaren, ett är är att den är delvis normal så man kan ha normal verksamhet i Norge och ett är att det inte är normalt och man måste träna själv, säger Bjervig till NRK.

På grund av inställda evenemang har man gått miste om cirka 25 miljoner svenska kronor och det beloppet kan höjas avsevärt om fler intäkter uteblir.

Man vet till exempel inte om man kommer att ha någon huvudsponsor efter att det nuvarande avtalet går ut i maj. Den nuvarande huvudsponsorn har gett individuella stipendier till alla utövare på cirka 90 000 svenska kronor per år.

– Vi försöker att skydda det, men jag kan inte garantera att det kommer att vara så i framtiden, säger Bjervig som också öppnar för mindre landslag den kommande säsongen.

Kommande säsong är det VM i tyska Oberstdorf.

ARKIV: Se spurten här – Karlsson knäcker Johaug i Holmenkollen (7 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.